Cyklister trotsar förbudet i parken

Thomas Magnusson tycker att det är okej att cykla när det är lite folk i parken. ”Men annars ledar jag såklart cykeln”, säger han.
Thomas Magnusson tycker att det är okej att cykla när det är lite folk i parken. ”Men annars ledar jag såklart cykeln”, säger han.
Det råder cykelförbud i Vasaparken. Men folk cyklar ändå – och ofta

i hög fart.

Nu kräver Vasastadsbor att staden sätter ut fler skyltar i ett medborgarförslag.

Få känner till cykelförbudet, men många retar sig på cyklisterna som svischar genom parken – främst i rusningstid på morgonen och eftermiddagen.

Jan Jansson som dagligen promenerar genom parken till och från jobbet har ledsnat och skickade nyligen in ett klagomål till stadsdelsförvaltningen.

– Inte en enda trafikskylt talar om för alla de som cyklar genom Vasaparken att det inte är tillåtet. Varje morgon är det någon gående som får slänga sig åt sidan för att inte bli påcyklad, säger han.

I sitt medborgarförslag kräver Jan Jansson att fler förbudsskyltar sätts upp vid alla infarter till parken.

I dag står det ”cykelförbud” på ett ställe på en liten skylt i närheten av Eastmaninstitutet på Dalagatan. Och texten är inklämd bland andra ordningsregler som gäller i Vasaparken.

Jan Jansson retar sig även på dem som cyklar med hög fart på de smala gångbanorna, och att de inte verkar ta hänsyn till alla barn som leker i parken.

– Sedan har vi alla de som springer med sina hundar här. Antingen tar man bort cykelförbudet helt och separerar gång- och cykelbanan eller så sätter man upp ordentliga skyltar, säger Jan Jansson.

Vasastadsbon Linda Cooper tycker det vore bättre om cyklisterna använde Sabbatsbergsområdet som genomfartsled i stället.

– Man borde ordna markerade cykelbanor på Eastmansvägen, säger hon.

Thomas Magnusson cyklar ibland genom Vasaparken och tycker att förbudet är meningslöst.

– Är det mycket folk leder man såklart cykeln. Det sunda ­förnuftet måste styra här. Ett förbud är verkningslöst, säger han.

Vill staden att folk ska ta omvägen runt parken måste cykelbanorna blir fler och bättre, enligt Thomas Magnusson.

– Det finns en allmän motvilja bland fotgängare mot oss cyklister. Det är därför viktigt att anlägga tydligt separerade gång- och cykelfält i Stockholm. Då minskar irritationen tror jag.

Bo Höglund, parkingenjör på parkmiljöavdelningen norra ­innerstaden, vill inte kommentera förslaget på fler förbudsskyltar förrän han utrett ärendet.

– Först då kommer jag kunna ge ett svar, säger han.

Fakta

Känner du till att det råder cykelförbud i Vasaparken?

Linda Cooper, Sigtunagatan: ”Jag kände inte till förbudet, men tycker att man ska leda sin cykel genom Vasaparken med tanke på alla barn och hundar som vistas här.
Ulrica Eklöw, Odengatan: ”Nej, det var nytt för mig och jag tycker inte att de ska cykla här. Många är dessutom dåliga på att plinga.”
Ulla-Britt Larsson, Älvsjö: ”Jag går ofta här, men det visste jag inte. Skyltningen måste bli bättre. Jag blev nyligen omkörd av en cyklist som kom i världens fart.”
Lena Rahim, Hässelby: ”Nej, det visste jag inte, men jag störs inte av cyklisterna och tycker att det här är en lugn och skön park.”