Cyklisterna bönhörda – sopsaltning på gång

Så här kan det komma att se ut även i Huddinge kommun nästa år.
Så här kan det komma att se ut även i Huddinge kommun nästa år.
Nästa vinter kan snömodd och halka vara ett minne blott. Sopsaltning föreslås införas på cykelbanorna i Huddinge.

Maskiner som sopar bort snö och saltar på cykelbanorna körs i Stockholm, Botkyrka och Haninge. Men inte i Huddinge, något som irriterar cyklisterna.

Men till nästa vinter blir det ändring på det. Ett förslag om att införa sopsaltning väntas läggas fram för beslut i maj.

– Kommunerna runt om oss sopsaltar cykelbanorna, då måste vi också göra det, säger Leif Nilsson, enhetschef vid natur- och byggnadsförvaltningen.

Dyrt om det snöar mycket

Just nu utreds frågan. Man ser över var de regionala cykelstråken går, hur kraven på skötsel och underhåll ska se ut och vad det kommer att kosta.

– Om det inte kommer så mycket snö är inte sopsaltade cykelbanor dyrare än vanlig snöröjning med plogning och sandning. Men snöar det mycket måste man ploga först och sedan sopsalta, och då blir det dyrare, säger Leif Nilsson.

Kan införas vintern 2018-19

En som är glad över beskedet är Fredrik Beskow, som cykelpendlar från Segeltorp till Södermalm.

– Låter som ett steg i rätt riktning. Bra! säger han.

Om politikerna säger ja till förslaget kan sopsaltning på cykelbanorna i Huddinge införas till nästa vinter.

Fakta

Många tycker till om Huddinges cykelbanor

I Facebookgruppen ”Vi som cyklar i Stockholm” går diskussionen varm om Huddinges cykelbanor:

”Bra! Det behövs uppmärksammas mer hur långt efter Huddinge ligger när det gäller cykelpendling. Huddinge centrum ligger ju bara ca 15 km från Stockholms City, så det finns stor potential att få fler att cykelpendla.”

”Cyklar från Fullersta till KS Solna varje dag. Kan bara instämma i allt som sägs om de dåliga cykelvägarna i Huddinge.”

”Suveränt att man får fokus på cykling i Huddinge kommun.”

”Många benbrott just nu vilket tillsammans med influensan gör att Huddinge sjukhus måste gå upp i stabsläge. Vad kostar detta i förhållande till sopsaltning?”

 

Källa: Facebook