Cyrano söker kärlek i Åkeshov

Parkteatern bjuder på prima kultur i förorterna i sommar.

På midsommarafton spelas till exempel den kaxiga paradföreställningen Cyrano i Åkeshovs slottspark.

– Vi vill hjälpa till att ordna en fin sommar för dem som är kvar i stan, säger Linda Zachrison, konstnärlig chef för Parkteatern.

Ända sedan starten av Parkteatern 1942 har tanken varit att de även ska spela utanför innerstans gränser, vilket de har gjort på olika sätt och i olika omfång.

Sedan Linda Zachrison kom tillbaka som chef 2010 har Parkteatern utökat antalet spelplatser.

– För ett par år sedan hade vi ett 20-tal spelplatser och nu i år spelar vi på 42 platser. Häromåret hade vi över 50.

Hon säger att det handlar om att komma ut i olika format, för att så många som möjligt ska hitta Parkteatern, eller snarare att teatern ska hitta dem.

– Vi jobbar uppsökande, och vi vet att när vi kommer till en ny spelplats så möter vi en helt ny publik, säger Linda Zachrison.

De kan möta en mormor med sitt barnbarn som undrar vad det kostar och andra spontanbesökare som aldrig har varit på Parkteatern – eller teater överhuvudtaget – tidigare, berättar hon.

Förra sommaren körde de till exempel föreställningen ”Plask” i stadens plaskdammar.

Förutom ”Cyrano”, som är Parkteaterns stora föreställning, som hade premiär den 4 juni, är det fokus på barnen när Parkteatern kommer till västerort.

I juli händer det mest för barnen. Clownen Manne, Dockteatern Tittut och Cirkus Imago Live samt en dansföreställning om djur för barn är några av föreställningarna i programmet.

– Det finns inte så mycket kultur som är gratis. Vi spelar till och med på midsommarafton, säger Linda Zachrison.

Den 19 juni och på midsommarafton spelas ”Cyrano” i Åkeshovs slottspark. Den 23 juni spelas den i Solursparken i Vällingby. Det är ett humoristiskt drama om kärlek, vänskap och olika komplex, och riktar sig till vuxna och tonåringar.

Grammisbelönade Brommabon Oscar Danielsson ger barnkonserten ”Det kostar på att vara barn” tillsammans med multiinstrumentalisten Daniel Bingert i Spånga by och Akalla by, och på Hässelby torg i augusti.

Den 7 augusti startar en folk- och världsmusikfestival på Hesselby slott för hela familjen. Det är en del av Stockholms Folk Festival, som fortsätter resten av helgen, men första kvällen är gratis och har fokus på Sveriges fem nationella minoriteter.

Parkteaterns program finns på deras hemsida.