Då börjar bostäderna på gamla Råsunda säljas

De nya bostäderna ska knyta an till Råsundas färger och arkitektur.
De nya bostäderna ska knyta an till Råsundas färger och arkitektur.
Intresset för att flytta in i kvarteret Lagern som ska byggas på gamla Råsundatomten är stort. Många läsare har hört av sig och frågat varför inget ännu byggs eller ligger ute till försäljning.

Nu finns ett datum för säljstarten.

Tomten där gamla Råsundastadion låg ska bebyggas med 700 bostäder och 1 500 kontorsplatser. Men bygget har dragits med stora förseningar, vilket Lokaltidningen Mitt i skrivit om tidigare.

Stadion revs 2013 och det fanns förhoppningar om att starta bygget av de nya husen till sommaren 2014 men oväntat sank mark har försenat starten.

– Det är dålig mark. Den sämsta marken man har i Stockholms län. Det är mycket lera här, vilket gör att man måste påla för husen för att inte få för stora sättningar, säger Thomas Pousette, projektledare på Peab Bostad.

Just nu håller man på att kalkpelarförstärka gatorna i det nya kvarteret, men efter sommaren ska bygget av husen sätta igång på riktigt, menar han.

– Direkt efter semestern kommer man att se mycket maskiner där. Då börjar vi påla ordentligt, säger han.

Byggena på den stora tomten sker i fyra etapper. Kvarteret Klacken, som är först ut, och kvarteret Liraren kommer att bestå av två föreningar var.

– Det är den ena föreningen i Klacken som vi börjar sälja, som omfattar 156 lägenheter. Det är ettor till femmor i blandat bestånd, säger Thomas Pousette.

Säljstart är satt till tredje kvartalet 2016.

– Vi tror nog att det är i slutet av tredje kvartalet, i början av september men det kanske glider över till oktober. Det blir en förening om året och det är ett stort tryck.

Pousette menar att det centrala läget kombinerat med Solnas goda kommunikationer och närheten till Solna centrum samt Mall of Scandinavia bidragit till intresset.

– Jag har aldrig varit med om maken med så mycket intresseanmälningar kring sånt vi byggt de senaste åren, säger han.

Peab Bostad räknar med 2,5 års byggtid, vilket innebär preliminär inflyttning under sena 2018 och in på 2019.

– Sen har vi successiv inflyttning så det kommer att vara skillnad mellan den som flyttar in först och sist.