Då börjar säsongen för utomhuspoolerna

Älvsjöbadet öppnar snart för säsongen.
Älvsjöbadet öppnar snart för säsongen.
Nytorpsbadet
Nytorpsbadet öppnar den 13 juni.
Varmare väder lockar badsugna till utomhusbassängerna. Och allt fler elitmotionärer har hittat till poolkanten.

– Men när det är soligt väder är det bara bad som gäller säger Robert Sköld på idrottsförvaltningen.

Snart kan du hoppa ner i någon av de fyra utomhuspoolerna som finns runt om i söderort. Den 13 juni öppnar samtliga tre utomhuspooler som är öppna för alla, den 4 juni öppnar Stora Sköndals hanikappbad.

Utomhusbassängerna har olika besökare för olika klockslag. Morgonen börjar med att bassängen fylls av de ständigt återkommande motionssimmarna, mitt på dagen är det barnfamiljerna som tar över och på eftermiddagen kommer ungdomarna.

Men något som blivit allt vanligare är elitmotionärer i bassängen.

– De har ökat kraftigt. Det finns ett stort intresse att utveckla crawlsim som används under olika typer av simtävlingar, säger Robert Sköld på Stockholms stads idrottsförvaltning.

De brukar dyka upp vid samma tid som motionärssimmarna, men någon konflikt mellan de två brukar inte uppstå enligt Robert.

– På utebaden brukar det funka bra, det kan vara trängre i simhallarna. Simklubbarna har oftast sina utsatta tider när de tränar.

Men när vädret är fint så får motionärssimmarna flytta på sig – då är det enbart bad som gäller.

– En varm sommardag går det inte att dela upp bassängen. Då är det bara bad som gäller, säger Robert Sköld.

Många av utomhusbaden är slitna och i behov av renovering. Men enligt Robert Sköld kan det dröja några år innan det sker någon upprustning.

– Så småningom ska vi uppgradera vattenreningen och fräscha upp bassängerna, men jag kan inte ge något årtal när det kommer att ske. Om några år så kommer Västertorps simhall att renoveras och det påverkar Hägerstensbadet också. Det ligger i hela detaljplanen för stan och det tar tid.

Fakta

Då öppnar bassängerna

Älvsjöbadet: 13 juni- 21 augusti

Hägerstensbadet: 13 juni- 21 augusti

Nytorpsbadet: 13 juni- 21 augusti

Stora Sköndals handikappbad: 4 juni-21 augusti (endast för personer och anhöriga/närstående/medhjälpare till personer med funktionsnedsättning.)

Källa: Stockholms stad