Den åldrande befolkningen har under många år beskrivits som en global samhällsutmaning. De senaste åren har det tagit sig flera uttryck lokalt.
Lidingö stad gör prognoser för hur många platser som måste till på vård- och omsorgsboenden – och ser att det kommer att behövas betydligt fler sådana framöver. Antalet personer över 80 år som har behov av hemtjänst och vård- och omsorgsboenden på Lidingö har nämligen visat sig vara relativt stabilt över tid, medan antalet invånare i gruppen har ökat.
Kvar hemma
– En strategi staden har är att skapa tidiga och förebyggande åtgärder för att stödja kommuninvånarna att kunna bo kvar hemma längre, säger Stefan Heinebäck, förvaltningschef vid omsorg- och socialförvaltningen.
– Men eftersom antalet äldre ökar kommande år är prognosen att det kommer att behövas fler platser.
90-åriga Geoffrey Nelson vill verkligen bo kvar hemma. – Jag hade inte tänkt leva tills jag är 100, men det ser väl fasen ut som att det kan bli så. Jag hoppas att den tiden inte kommer, men om jag måste in på ett äldreboende en dag vill jag gärna bo kvar på Lidingö. Lidingö är fantastiskt, man kan gå till öns mötesplatser och dricka kaffe och snacka med folk. Jag har cyklat hela livet och jag cyklar hit till stadshuset. När jag åker till min dotter i Köpenhamn har jag en cykel där. Något jag saknar är att simma i havet. Man får acceptera att saker och ting ändras när man blir äldre.
Pekka Pääkkö
Mellan 2023 och 2033 beräknas antalet Lidingöbor som är 80 år eller äldre att öka med 1278 personer – från 6,8 procent till 9,4 procent av befolkningen.
Fler platser
I dagsläget finns det 473 platser på Lidingös vård- och omsorgsboenden.
Hur många nya platser behövs på Lidingö till 2040?
– Vi kan göra säkra prognoser till och med 2033, då vi har en uppdaterad befolkningsprognos. 2033 är behovet 560 platser på Lidingö.
– Längre prognoser är mer osäkra och baseras på SCB:s framskrivning av befolkningsutvecklingen. Baserat på SCB:s siffror ökar behovet med ytterligare cirka 90 platser mellan 2033-2040.
Staden är inriktad på att man ska kunna erbjuda platser för dem som vill bo kvar på Lidingö.
– Vi arbetar med årliga lokalbehovsprognoser ihop med fastighetsförvaltningen med syfte att kunna täcka de behov som finns.
Karin Engdahl, Björnbo – Jag bor på seniorboendet Björnbo det är väldigt vackert där. Det är fint med det sociala på ett gemensamt boende när man blir äldre och vänner dör. Jag är orolig för att åldras, ser så många som blir dementa. Om jag skulle vilja flytta till ett äldreboende någon dag beror på hur jag mår. Jag gympar två gånger i veckan och har många intressen. Upptäckte Mötesplats centrum för ett år sedan och vill verkligen göra reklam för det. Jag går en skrivarkurs och kreativt skapande. Träffa människor och fika.