I dag är sista dagen man får köra med med dubbdäck

Byta däck, däckbyte, vinterdäck
Dags att sluta köra på dubbdäck!
Om du inte bytt dubbdäck i helgen är det hög tid i dag. Det är sista dagen som det är lagligt att köra med dubbdäck – om det inte är vinterväglag ute.

Måndagen 15 april är sista dagen som det fortfarande är tillåtet att köra med dubbdäck på våra vägar. Sedan måste de av – om det nu inte är eller väntas bli vinterväglag.

För många kommer det som en obehaglig överraskning varje år – vilken kan vara förklaringen till att många däckverkstäder hade långa köer under helgen.

 Skiftning av däck i expressfart. Foto: Anders Göransson

 Skiftning av däck i expressfart. Foto: Anders Göransson

 Smattret från mutterdragarna blandas med det väsande ljudet från lufttrycksmätare. Ett par minuter, sedan är det klart och bilen kan rulla iväg på den nya sommarbalansen.

– Det är lätt värt pengarna att slippa göra det där själv, säger Per Bingefors som fick däcken bytta i Bromma i söndags.

Brukar du alltid vara ute i sista stund?

– Nej egentligen inte, men det har ju varit så kallt om morgnarna, så när man har kört till jobbet har det varit minusgrader. Men nu ska det bli bättre, jag har haft koll på prognoserna de senaste dagarna, haha.

Fakta

Det här gäller för dubbdäck

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars.
  • Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under tiden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Källa: Polisen