Dagens Metro uteblir – kan inte betala tryckeriet

Tidningen Metro delas inte ut i dag.
Tomma tidningsställ i Alvik.
Metro, känd som gratistidningen i tunnelbanan‚ är i kris. Tidningens stora skulder har nu gjort att anställda inte fått sin lön och i går stoppades pressarna – tryckeriet har inte fått betalt.

Brukar du läsa Metro på tunnelbanan? Läsa löpsedeln vid de staplade tidningshögarna av gratistidningen när du går genom spärrarna? Då kanske du blev förvånad när det inte gick att få tag på en enda Metro i morse.

Metro har inte haft råd att förskottsbetala tryckeriet och därför trycktes inte tisdagens tidning, rapporterar DN. De anställda fick inte heller sin lön utbetald på måndagen.

Utöver det har det tidigare rapporterats att tidningen inte kunnat betala hyran för redaktionens lokaler samt har en skatteskuld på nio miljoner kronor, varav 2,8 miljoner hittills drivits in av Kronofogden enligt Expressen.

Från fem- till endagarsutgivning

Det senaste beskedet är att papperstidningen bara ska komma ut på fredagar för att överleva.

– Tidningen ska göras om till en endagarstidning och komma ut på fredagar. Det blir en weekendtidning, säger Metros vd Christen Ager-Hanssen till Expressen.

Kan lämna kollektivtrafiken för gott

Med koncentrerade säljresurser kommer utgifterna minska, det är Ager-Hanssens plan, och det kan komma att förändra hur tidningen distribueras.

– Kanske med posten hem till folk. Vi kan nå till fler människor än vad vi gör i dag, säger Ager-Hanssen.