ANNONS

Dagis måste rivas – byggs upp på nytt

70-talsförskolan byggdes på villamark och en utbyggnad skulle strida mot bygglovet.

Nu ska den rivas – och flyttas några meter.
ANNONS

Den gamla förskolan vid Snödroppsgränd i Hässelby villastad är för liten och sliten. Men skolan kan inte byggas ut eftersom den ligger på mark planerad för villor.

– Det finns ingen byggrätt för förskola. På 70-talet byggde man där det fanns plats, säger Maria Pettersson på stadsbyggnadskontoret.

Därför fick exploateringskontoret och stadsbyggnadskontoret tänka om. Lösningen blev att helt enkelt flytta på barnen några meter. En ny förskola planeras nu strax sydväst om den gamla. Den nya blir betydligt större med åtta avdelningar. Och på den gamla tomten öppnas då plats för bostadshus, cirka 14 kedjehus eller 18 radhus enligt planerna.

Planerna är bara i start­skedet. Den så kallade startpromemorian är fastslagen av stadsbyggnadsnämnden och nästa steg är att påbörja planarbetet. Om allt går vägen kan planen vara i laga kraft år 2015 och därefter kan byggandet starta.

Förskolan som planeras på platsen ska ersätta både förskolan intill och annan förskola vid Åkermyntan centrum som ska rivas för att ge plats för bostäder. Det ska vara en så kallad ”framtidens förskola”, ett nytt koncept utarbetat av staden och det kommunala skolfastighetsbolaget Sisab för att snabbare få upp förskolor i Stockholm.

– Det är ett färdigt koncept för att korta planprocessen, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Konceptet går ut på att insidan ser exakt likadan ut i alla förskolor som byggs – den första i stan är redan på gång i Råcksta. Utsidan kan sedan varieras för att passa in med omgivningen, enligt Thomas Bergsell.

– Det finns ett 20-tal beställda i staden hittills, säger han.

Det finns fortfarande en rad frågor som ska besvaras innan beslut kan fattas om det planerade bygget. Bland annat ska det undersökas hur groddjuren och vattensalamandrarna i området påverkas. Man ska också undersöka om marken kan vara förorenad av en tidigare handelsträdgård på platsen.

ANNONS
Fakta

Antalet småbarn väntas öka

Behovet av nya förskoleplatser i Hässelby och Vällingby är stort och väntas öka i framtiden.

I stadsdelen väntas antalet barn mellan 1 och 5 år ha stigit till 5 173 stycken år 2022 jämfört med 4 829 i dag.

I hela staden är den väntade ökningen totalt nästan 9 000 barn under samma tid.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.