ANNONS

Dagis ska ha brutit mot tystnadsplikten

Privatägda Saltarö barnbod får kritik av kommunen.

I sin utredning slår man fast att de bland annat brutit mot tystnadsplikten.
ANNONS

Saltarö barnbod står för hälften av anmälningarna som kommit in till kommunen under de senaste tre åren. När det i somras gjordes två allvarliga anmälningar mot verksamheten beslutade kommunen att starta en utredning.

– Allvaret i anmälningarna och mot bakgrund av tidigare anmälningar som har uppmärksammats i vår regelbundna tillsyn beslutade vi att göra en utredning av verksamheten, säger Fredrik Nornvall, chef för utbildningsenheten.

Anmälningarna har bland annat handlat om att personalen brutit mot tystnadsplikten, att det förekommit kränkande behandling, brister i pedagogiken samt personalens förhållningssätt mot barn och föräldrar.

Efter en omfattande utredning konstaterar kommunen att det bland annat finns brister i dokumentationen av barnsäkerheten, att personalen brutit mot tystnadsplikten och att man inte arbetat efter någon handlingsplan mot kränkande behandling.

Verksamhetschefen Olle Markstedt, som också är folkpartistisk kommunpolitiker, medger att det finns vissa brister i dokumentationen, något som nu ska rättas till. Men han förnekar att personal på Saltarö barnbod skulle ha brutit mot tystnadsplikten. Han tycker att kommunen har lagt för stor vikt vid de anonyma anmälningarna, som enligt honom inte har någon verklighetsbakgrund, och som lett till något av en flykt från Saltarö barnbod under våren – av de 23 barn man hade i början av året återstår nu bara tio.

– Det är falska anonyma anklagelser som vem som helst kan ha lämnat in. Det kan vara en konkurrent, någon som vill se till att vi inte överlever. Det kanske också är så att jag som politiker är illa omtyckt. Vi blir dömda på förhand och nu ska vi försöka rentvå oss. Vi har inte kränkt barn, inte brustit i säkerhet och enligt vår uppfattning inte brutit mot någon tystnadsplikt, säger han.

Något som går stick i stäv med hur Fredrik Nornvall på kommunen uppfattar situationen.

– Oavsett om en anmälan är anonym eller inte så är vi som tillsynsutövare skyldiga att göra en utredning enligt skollagen, säger han.

Saltarö barnbod har nu till den 5 november på sig att redovisa att de har åtgärdat bristerna.

ANNONS
Fakta

Ombildades till pegagogisk verksamhet

Saltarö barnbod är en privatägd pedagogisk verksamhet som använder Friluftsfrämjandets ur- och skur-pedagogik.

Den 1 juni 2014 ombildades Saltarö barnbod från en förskola till en pedagogisk verksamhet, efter att man under längre tid misslyckats med att få tag på behöriga förskollärare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.