Dagiskockar vill ge barnen bättre mat

Salladskyckling från Thailand eller svenskuppfödd till extrapris?

Avtal tvingar förskolekockar att välja det första alternativet.

Ekologiskt och närproducerat i så stor utsträcking som möjligt. Hemma är det en självklarhet för Siv Husman, men på jobbet tvingas hon ofta åsidosätta sina ideal. Som matpedagog och inköpsansvarig på förskolan Borgen i Hässelby är hon van vid en annan verklighet.

– Jag skäms för att vi köper salladskyckling från Thailand. Den har transporterats över halva jordklotet, och vem vet hur djuren har det där, säger Siv.

Hon får bara köpa in mat från de leverantörer som vunnit upphandlingarna med Stockholms stad och kan därför inte välja något annat alternativ, även om det skulle vara extrapris på svensk kyckling på den lokala mataffären.

När det gäller den ekologiska biten är det ekonomin som sätter stopp. Siv Husman säger att leverantörerna har ett bra utbud av ekologiska produkter, men att pengarna inte räcker till.

– Jag försöker så långt det går, men det är inte mycket vi har råd att köpa ekologisk. Jag törs inte köpa eko-bananer, trots att det är en av de varor som är viktigast att satsa på.

Efter att flera kockar på Hässelby-Vällingbys förskolor slagit larm om ramavtalens begränsingar tog Leif Larsson (V) upp frågan i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

– Vi vill att man ska lätta upp reglerna så att förskolorna får större frihet, till exempel att utnyttja lokala kampanjpriser.

Han är också kritisk till att många förskolor i stadsdelen saknar tillagningskök där de kan laga maten själva från grunden.

– Det skulle höja kvaliteten på maten väsentligt. Ett tillagningskök är dessutom en engångskostnad, i längden blir det inte dyrare att laga maten själv.

I förvaltningens svar, som den politiska majoriteten i nämnden ställt sig bakom, redogör förvaltningen för hur lagar och EU-direktiv reglerar hur myndigheter måste gå tillväga när de köper in varor och tjänster.

Någon öppning för en direkt förändring går inte att utläsa – det enda framåtblickande är att det på stadens intranät finns en enkät där man kan tycka till om avtal, och att två förskolekockar i stadsdelen deltar i en referensgrupp som arbetar med att förnya upphandlingar.

– Det var inte det svar vi ville ha. I grunden behövs det skjutas till mer pengar, säger Leif Larsson.

Jag skäms för att vi köper salladskyckling från Thailand.Siv Husman, matpedagog