Dagismiss skrämmer från husköp

Gustav Engvall dottern Alva, tio månader, har svårt att få ihop vardagspusslet efter att kommunen räknat fel på förskoleplatser.
Gustav Engvall dottern Alva, tio månader, har svårt att få ihop vardagspusslet efter att kommunen räknat fel på förskoleplatser.
Efter kommunens felräkning fattas nästan 200 förskoleplatser i Ullna.

Nu drar sig husköpare ur och säljsuccén har stannat av.

– Vi funderar på att flytta in mot stan igen, säger Gustav Engvall som inte vet var dottern Alva ska gå i förskola.

En kvart till stan, förskola runt knuten och smidiga kommunikationer. Det var budskapet när bostäderna vid Ullna strand skulle säljas. Och som det såldes.

Byggherrarna kunde berätta om ett enormt intresse för den nya kommundelen med arkitektritade hus och kollektivtrafik utanför dörren.

Men nu är säljfesten över.

I etappen Stora vasstrået är det sedan en tid 19 hus som saknar köpare. Dessutom finns avhoppare bland de spekulanter som tidigare reserverat hus i området, berättar Ann-Sofie Ljung som är säljare på NCC.

– Det är självklart tråkigt men även om det gick jättebra vid säljstarten hade vi inte räknat med att sälja allt på en gång, säger Ann-Sofie Ljung.

Enligt henne är det flera kunder som uppgett samma orsak när de avstått från köp. Nämligen bristen på förskoleplatser.

– Det är så pass viktigt att få vardagen att fungera och här verkar Täby kommun ha räknat lite fel.

Det stämmer att kommunen räknat lite fel. Förskolan som nu byggs i området, kraftigt försenad, rymmer 110 barn. Platserna är slut för länge sedan. Som Mitt i Täby berättat tidigare så anger den senaste prognosen att Ullna strand har ungefär 300 barn i förskoleålder inom ett par år. Grundskola kommer det att finnas på plats först 2018.

En av alla undrande föräldrar är Gustav Engvall, 30. Han vet inte var dottern Alva, tio månader, ska gå i förskola när det blir dags. De som inte fått plats i området är hänvisade till Ängsholmsskolan borta i Gribbylund men den lösningen fungerar inget vidare för familjen Engvall.

– Som vi jobbar så är det svårt att få ihop det med lämningar och hämtningar på ett bra sätt. Det var inte vad vi tänkt oss när vi flyttade hit, säger Gustav Engvall.

Efter bara några månader funderar de på att flytta igen.

– Men jag hoppas så klart att det löser sig så att vi kan stanna kvar för vi trivs väldigt bra i området.

Flera av de boende försöker nu få Täby kommun att hitta tillfälliga lösningar. I ett brev till kommunen beskrivs hur det är att lämna på förskolan i Gribbylund och sedan ta sig till stan med kollektivtrafik. Med tre byten och lämning av ett barn tar det en och en halv timme till T-centralen. Enkel resa.

Camilla Ifvarsson (L), ordförande i barn- och grundskolenämnden, beklagar att kommunen missbedömt antalet barn.

– Det är ytterst olyckligt och jag förstår att många är oroade.

Hon håller med om att nuvarande situation gör det besvärligt om man har flera barn och jobbar i stan.

– Vi tittar på tillfälliga lösningar i form av paviljonger men den bedömning vi gjort hittills är att det blir svårt med tanke på trafiksituation och utemiljö.

Kommunen ser nu över de modeller man använder vid invånarprognoser i nya områden.