Dagmammor lever kvar i söderort

Mimmi Poijes busar med Harriet, 4,5 år. "Det bästa är att man får leka på jobbet.
Mimmi Poijes busar med Harriet, 4,5 år. "Det bästa är att man får leka på jobbet.
Mimmi Poijes och medarbetaren Karin Lindström på väg hem från Fagersjöskogen med barnen.
Mimmi Poijes och medarbetaren Karin Lindström på väg hem från Fagersjöskogen med barnen.
Juni, 2 år, får en kram av Karin Lindström.
Juni, 2 år, får en kram av Karin Lindström.
På tio år har antalet dagbarnvårdare i Stockholm minskat med 65 procent.
Men i söderort finns fortfarande över hundra kvar, varav elva i Skarpnäcks stadsdel.

Det finns många blåbär i Fagersjöskogen – alla barnens munnar har en avslöjande blå mustasch.
– Kolla på min tunga också! säger ett av barnen och skrattar.
Mimmi Poijes driver familjedaghemmet ”I ur skur och skur Näverhatten” och är som vanligt ute i skogen med barnen. När Mitt i dyker upp är barnen precis klara med sin mattelektion. Triangelformade och kvadratiska askar i olika färger läggs tillbaka i korgen.
– Vad duktiga ni är på att räkna. Är det någon som vill ha frukt nu? frågar Mimmi Poijes, som är utbildad I ur och skur-ledare.

Mimmi Poijes har just avslutat mattelektionen. Nu är det dags för fruktstund. Foto: Anna Z Ek

Mimmi Poijes jobbade tidigare inom vården, men tyckte det var svårt att utvecklas där. För tolv år sedan startade hon eget som dagbarnvårdare. Hon halkade in på ett bananskal, beskriver hon.
– Jag hade själv lite fördomar innan jag började. Tänkte mest att det var mammor som hade egna barn och som passade andras. Nu vet jag ju att det är människor som har en enorm kunskap. Vi arbetar efter läroplanen och har en likabehandlingsplan. Vi är inte något B-lag i barnomsorgen.

Nyligen utökade hon familjedaghemmet med fler barn och anställde Karin Lindström som har erfarenhet från både skola och barnomsorg.
– Det är roligt att ha en kollega att bolla med. Vi fungerar väldigt bra ihop.

Det bästa med jobbet, tycker hon, är att hon får skratta så mycket och använda sin lekfulla sida. Och vara ute i friska luften. Samtidigt är det ett jobb med mycket långa dagar. Det är lätt att jobbet och fritiden går ihop.
– Jag tror att det är en livsstil att jobba med det här, säger Mimmi Poijes.

Love, 2 år, tar lite vatten från vattenbagen. Foto: Anna Z Ek

Dagbarnvårdare kallas även familjedaghem, men den formella benämningen är pedagogisk omsorg.
I dag finns 194 dagbarnvårdare i Stockholms stad. De senaste tio åren har antalet minskat med 65 procent. 2007 fanns 327 kommunala och 235 i egen regi.

I dag är bara ett fåtal kommunala dagbarnvårdare i staden, ingen i söderort.
– Tidigare hade vi kommunala dagbarnvårdare i Midsommarkransen och Ekensberg. Men de två sista gick i pension i juni, säger Gunnel Hellman, områdeschef för förskolan vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Enligt utbildningsförvaltningen är dagbarnvårdartrenden nedåtgående, den bakomliggande orsaken tros vara pensionsavgångar. Dessutom byggs förskolorna ut och många dagbarnvårdare beskriver det som att fokuset bara ligger på förskolan.
– Jag tänker mig att familjedaghemmen är kostnadseffektiva för samhället. Vi har ju till exempel inga dyra lokaler som kostar pengar för staden, säger Mimmi Poijes.

Fakta

Så många dagbarnvårdare finns i din stadsdel

Skarpnäck: 11

Enkede-Årsta-Vantör: 26

Farsta: 32

Hägersten-Liljeholmen: 17

Skärholmen: 16

Älvsjö: 15

 

Källa: Stockholms stad

Hallå där Håkan Björnmalm – riksdagstjänsteman som blev dagpappa

Hur kom det sig att du började i yrket?

– Min fru jobbade med det, och då hoppade jag på också. Jag har hållit på med detta i drygt 20 år och driver idag ”Vildbasarn” i Östberga. Innan jobbade jag som tjänsteman på riksdagen – men det här är roligare.

Vad är det bästa med jobbet?
Det är ju barnen förstås och friheten. Inga långa sammanträden om struntsaker, man kan fatta beslut vid morgonfikat. Sedan gillar jag att laga mat, det är min stora hobby. I dag gjorde jag wokröra från Thailand med nudlar och hela det asiatiska stuket.

Varför är så få män dagbarnvårdare?
– Jag vet inte, det är väl inte så attraktivt. Och ska du vara anställd som barnskötare är det ingen jättelön heller. Arbetet med att ta hand om små barn har alltid varit kvinnodominerat.