Dags att hylla mammorna

En av Huddinges mammor, Jacinta Sjöblom i Kästa, kan se fram emot att bli firad av sina barn Elias och Olivia på söndag.
En av Huddinges mammor, Jacinta Sjöblom i Kästa, kan se fram emot att bli firad av sina barn Elias och Olivia på söndag.
Grattis alla bullmammor, hockeymorsor och curlingmödrar. På söndag finns en extra anledning att fira Huddinges 27 756 mammor.

Kästamorsan Jacinta Sjöblom längtar efter en sedvanlig frukost på sängen.

Allt började med att amerikanskan Ann Jarvis för över hundra år sedan hedrade årsdagen av sin bortgångna mamma med en gudstjänst.

Fenomenet fick snabbt spridning och i dag firas mors dag över nästan hela världen.

Hur mammorna hedras skiljer sig emellertid mellan olika länder. Även datumet varierar.

Ta till exempel Spanien. Där firas mors dag den första söndagen i maj, medan svenska mammor firas den sista söndagen i maj.

I Huddinge kommun finns 27 756 mammor. De får i snitt två barn, och det första barnet kommer när hon är 29 år. En av mammorna är 40-åriga fotbollsmorsan Jacinta Sjöblom.

– Jag fick mitt första barn när jag var 28, och har i dag två underbara barn, säger hon.

I vardagsrummet sitter barnen Elias och Olivia. Elias har borrat ner sig i den stora svarta soffan medan Olivia är uppe och skuttar.

– Mamma är bestämd, men snäll, säger Elias Sjöblom.

– Mamma är knäpp. Hon kan helt plötsligt börja dansa och hon tvingar oss att dansa. Ibland har vi gäster hemma och de måste också dansa, säger Olivia Sjöblom.

Familjen Sjöblom kallar sig fotbollsnördar och är ofta på språng till nästa match.

Enligt Statistiska centralbyrån har en genomsnittlig 40-årig mamma bland annat knipit till Susanne Lanefelts träningsprogram Gymping. Det har inte Jacinta Sjöblom.

– Däremot klädde vi ut vår dotter Olivia till Susanne Lanefelt med pannband och tights till en maskerad. Hon var ett år gammal.

På Mors dag brukar Jacinta bli uppvaktad med frukost på sängen och presenter.

Har du ännu inte bestämt hur du ska fira en mamma på söndag? Efter att ha pratat med ett antal Huddingemammor om vad de önskar sig mest kan Lokaltidningen Mitt i bjuda på ett tips: Ge henne lite mindre att göra i hushållet.

Hur vill du bli firad på mors dag?

Carina Ekberg, Huddinge:

– Jag vill träffa mina barn och barnbarn. Det vore trevligt om de kommer hem till mig och har med sig blommor, men viktigast är att de hör av sig.
Binh Tran, 
Vistaberg:

– Jag vill helst av allt bara barnfri, men det går dessvärre inte eftersom vi nyligen fått barn. Jag vill absolut inte laga mat eller diska. Helst av allt en dag ute.
Camilla Carlsson, Tullinge:

– Jag får räkna med lite firande eftersom Elitloppet inträffar samma dag som mors dag. Det skulle vara härligt med en liten middag och en present.
Sofia Lögdahl, Solgård:

– Jag vill äta glass eftersom det är så himla gott. Sedan vara hemma och ha det lugnt och skönt med många händer som hjälper till.
Gudrun Nygren, Glömsta:

– Mina barn och barnbarn ska komma hem till mig. Det kommer inte att bli något stoj i köket eftersom de kommer att ha med sig presenter och tårta.