ANNONS

Dags att ordna kräftskiva

Annabella Magnusson fiskar helst upp signalkräftorna med traditionella redskap.
Annabella Magnusson fiskar helst upp signalkräftorna med traditionella redskap.
Annabella Magnusson är en av få som har tillstånd att fiska signalkräftor i Kottlasjön.

Det har hon gjort många somrar ända sedan 1940-talet.

– Jag är uppfödd på kräftfiske, säger hon.
ANNONS

Annabella Magnusson minns sina barndoms somrar i Trasthagen. Så fort det blev augusti brukade hon och grannbarnen tävla om vem som snabbast kunde fylla en hink med färska kräftor.

– Och så ljög man så mycket som möjligt för att vinna. Det var en fantastisk gemenskap och det är det fortfarande. Alla är med, både barnen och de riktigt gamla som går omkring med käpp, säger Annabella.

Hennes familj flyttade in i det äppelgröna huset redan tidigt på 40-talet. I fastigheten ingår även en del av vattnet i Kottlasjön. I den vattenrutan har familjen fiske­rätt, och det gäller även ett fåtal av grannfastigheterna.

Annars är det förbjudet att fiska kräftor i Kottlasjön. Kommunens fisketillsynsman Björn Norström rör sig ofta runt sjön vid den här tiden för att stoppa tjuvfiskare.

– Det är fiskeförbud för allmänheten i Kottlasjön. Om jag kommer på någon som tjuvfiskar så tar jag redskapen och polisanmäler det. I vanliga fall leder tjuvfiske till dagsböter, säger Björn Norström.

När Annabella var liten fanns det flodkräftor i Kottlasjön. Men de drabbades av kräftpest och dog ut för ett trettiotal år sedan.

– Jag minns det väldigt väl. En morgon när vi skulle gå ner till stranden för att bada låg det fullt av döda kräftor där. Under en lång tid efter det fanns inga kräftor alls att fiska i Kottlasjön, säger hon.

Därefter planterade någon in signalkräftor i sjön utan tillstånd och då fanns ingen återvändo för flodkräftan. Hur mycket signalkräftor som finns i Kottlasjön varierar och i år har det trista sommarvädret försenat kräft­säsongen, enligt Björn Norström.

– Man väntar till skalömsningen och jag skulle uppskatta att det dröjer någon vecka till, säger han.

ANNONS

Annabella Magnusson väntar på att få dra i gång årets kräftfiske med sina barn och några av de åtta barnbarnen. De brukar dra upp egen fisk att agna burarna med. 10–15 burar placerar de ut längs trädgårdens kaj och några större burar längre ut. Kräftorna som krupit in hamnar i Annabellas kastruller. Hon tillagar dem på traditionellt vis med krondill och serverar dem i goda vänners lag.

– Redan i mitten av sommaren börjar vi fundera på när vi ska börja fiska kräftor. Mest tjatar barnen. De springer runt och drar upp burarna hela tiden. Det går livat till och brukar bli trassligt, men de har väldigt kul.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.