Dags att skifta däck – men många väntar till första snön

Tack vare det milda vädret är det än så länge ganska lugnt hos Däckskiftarna i Bromma blocks. Vladimir Toulyaufsev byter däck på en röd chrysler.
Tack vare det milda vädret är det än så länge ganska lugnt hos Däckskiftarna i Bromma blocks. Vladimir Toulyaufsev byter däck på en röd chrysler.
Den 1 december ska vinterdäcken vara på. Men många bilägare väntar in i det sista med att få bytet gjort.

– Om några veckor kommer det att vara kö här, säger Vladimir Toulyaufsev på Däckskiftarna i Bromma blocks.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att ha vinterdäck på bilen – om det är vinterväglag ute. Men trots att det är tillåtet att sätta på dubbdäcken redan den 1 oktober väntar många tills vädret gör sig påmint.

– Alla kommer samtidigt! Vi gör hela säsongens jobb under ett par veckor, säger mekanikern Vladimir Toulyaufsev som jobbar på Däckskiftarna i Bromma blocks.

Fram till den 5 december är det högtryck, sedan kan mekanikerna ta semester.

Men vissa är förutseende. En av dem är Anna Klein från Vällingby som passar på att lämna in sin röda Chrysler för däckbyte en ledig tisdag i slutet av oktober.

– Man måste planera när man har småbarn, säger hon.

Många tycker att det är ganska enkelt att byta däcken själv – men Anna Klein har aldrig försökt.

– Jag har svårt att föreställa mig att jag skulle göra det, jag kan inte, utbrister hon.

Den som byter däck själv behöver framför allt två verktyg: ett fälgkors att lossa muttrarna med och en domkraft att hissa upp bilen med. Ett par arbetshandskar, en skruvmejsel och gott om tid är också bra. Och glöm inte säkerheten: Bilen ska stå parkerad på en plan yta och handbromsen ska ligga i.