ANNONS

Dags att tycka till om trafiken

En väg som går rakt igenom centrum eller en omdiskuterad förbifart nordväst om Gustavsberg.

Snart kan den som vill få säga sitt om trafiken i centrum.

– Det här är en jättegrej, säger Anders Gullander (FP).
ANNONS

I juni gav kommunstyrelsen kommundirektören Stellan Folkesson i uppdrag att förbereda en medborgardialog om Förbifart Östra Ekedal, den känsloladdade vägpassagen nordväst om Gustavsberg.

Nu är vägen uppe på tapeten igen då datum är satt för när Värmdöborna får vara med och tycka till. I mars skickas inbjudningar ut, i april hålls dialogen och i maj sammanställs åsikterna.

Men samtidigt som förbifarten ska utredas är politikerna tveksamma till om den omdiskuterade vägen ens kommer att byggas.

– Jag tror personligen inte att det blir en förbifart på det sättet som det nu är planerat. Det förslag till förbifart som lagts är ett förslag från tjänstemännen, inte från politikerna, säger Anders Gullander (FP), ordförande i kommunstyrelsens planutskott.

Varför då planera för och lägga pengar på en medborgardialog?

– För att detta inte har diskuterats. Dialogen handlar om utformningen av hela Gustavsberg, inte bara förbifarten utan helheten med bebyggelse och allting. Det här är en jättegrej, säger han.

Istället för en förbifart förordas planen på ett stadsgatunät, som går ut på att trafiken i centrala Gustavsberg fördelas på mindre stråk. Utifrån den kan en ny gata anläggas parallellt med Blekängsvägen, korsa Skärgårdsvägen och fortsätta upp till Aspviksvägen.

Det kräver dock att delar av centrumbebyggelsen rivs när gatan dras direkt väster om teatern.

– Trafikprincipen om stadsgatunätet är beslutad och det är den vi utgår ifrån. Hur man utformar den kan variera, men den ligger betydligt närmare i tiden än förbifarten, säger Anders Gullander.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.