Dags för årets drakfestival

För fjärde året anordnas det i veckan drakfestival i Botkyrka.

På torsdag är gammal som ung välkommen till Tumba gärde för att bygga, flyga eller bara titta på. Och har du ingen drake ännu så har du chans att bygga en i kväll.

– Drakflygning är för alla, det är ett kreativt sätt att umgås. För en del blir det ett sätt att återvända till barndomen, andra flyger för första gången, säger Birgitta Jansson, kulturutvecklare på Botkyrka kommun som arrangerar festivalen.

I Asien är drakflygning en populär hobby och drakflygningsfestivaler på våren är vanliga. Sedan 2009 har även Botkyrka kommun sin egen drakfestival. Årets fest hålls på torsdag, på national­dagen.

– Från början vände sig festivalen till kommunens gruppboenden. Det byggdes drakar hela våren, sedan träffades alla och flög drakarna tillsammans på festivalen, säger Birgitta Jansson.

Sedan dess har evenemanget vuxit till en familjefest för alla åldrar. En del har byggt sina drakar i förväg, andra bygger på plats under själva festivaldagen. Dessutom kommer Stockholmskonstnären Nadine Byrne att leda bygget av en kollektiv drake av återvunnet material.

– Vi ska bygga en jättelång drake under hela dagen. Sedan mot slutet kommer vi att provflyga den, berättar hon.

Nadine Byrne har jobbat med drakar i sin konst tidigare.

På Etnografiska museet skapade hon en drakverkstad som hon sedan gjorde en film om.

– Jag är intresserad av drakflygning. Det är någonting med det som är väldigt vackert, något flyktigt som jag har fastnat för. Och det är ju jätteroligt att de flyger, det är konstigt att man kan bli så glad av det, säger hon.

Hon var med på Botkyrkas drakfestival och byggde en jättedrake redan för två år sedan.

– Den gången lyckades vi inte riktigt. Så det här blir ett andra försök.

Den som vill hjälpa Nadine Byrne att bygga årets drake har chansen redan i kväll, tisdag. På Botkyrka konsthall hålls en drakbyggarworkshop där hon kommer att närvara.

Där kan alla också få hjälp och inspiration att bygga sin egen drake inför torsdagens festival.

Precis som tidigare år kommer det att delas ut flera priser. Bland annat ska den roligaste, den vackraste och den längst i luften flygande draken utses.

Och så ska den minsta draken koras.

– Det sägs att den minsta draken någonsin inte var större än en tändsticksask. Det blir spännande att se om någon antar den utmaningen, säger Birgitta Jansson.