Dags för årliga höstmarknaden

Bröd, möbler, böcker och mängder av blommor. I över 30 år har Åbybergskyrkan bjudit in till höstmarknad.

På lördag är det dags igen.

Bitande kyla och blå himmel ena dagen. Andra dagar öser regnet ner och skyn ser ut som asfalt. Som så ofta förr bjuder hösten på oförutsägbart väder. Något som är säkert är däremot att det inne i Åbybergskyrkan är varmt och fridfullt. Inte minst på lördag, då det bjuds in till höstmarknad.

För minst trettionde året, höstmarknadsgeneralen har tappat räkningen, i rad säljs nybakat bröd och hantverk från trakten i kyrkans lokaler.

Förr var det dukar, kuddar och bonader från kyrkans sedan långt tillbaka traditionella symöten som såldes på marknaden. Men numera har syjuntorna mattats av och utbudet blivit allt mer varierat.

Fågelholkar, fågelbord, kransar att hänga på dörren och annat som passar den kommande högtiden till brukar finnas.

På nedervåningen råder kyrkans prylmarknad. Allt mellan himmel och jord kan fyndas, enligt höstmarknadsgeneralen Per-Arne Lindeborg. Inte minst kan den som ska flytta hemifrån säkerligen göra ett kap. Ett helt rum är nämligen fyllt av glas, tallrikar och andra husgeråd.

– Det roliga är att det varje år är så många olika saker, säger Per-Arne.

Men störst av allt är nog ändå blomsterförsäljningen som hängt med genom åren, menar Per-Arne Lindeborg.

Doften av hyacinter, julstjärnor och orkidéer blandas i kyrkan. Eftersom det brukar finnas blommor så det blir över, ställs det till med auktion framåt marknadens slut.

– Man får plocka ihop en kasse som man sedan bjuder på. Det brukar vara väldigt roligt, säger Per-Arne Lindeborg.

Höstmarknaden hålls på lördag klockan 11–16 i Åbybergskyrkans lokaler.