Min lokala hjälte

Folkhjältar talar på demokratidagar

Kirurgen Denis Mukwege har bland annat fått FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset.
Kirurgen Denis Mukwege har bland annat fått FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset.
Demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) besöker demokratidagarna.
Demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) besöker demokratidagarna.
Huddinges demokratidagar bjuder i år på riktiga toppnamn. Bland talarna finns FN-visselblåsaren Anders Kompass och och läkaren Denis Mukwege som räddat livet på hundratals våldtäktstoffer.

Huddinges demokratidagar inleds i år med en trygghetsdag och avslutas med fredskonferens.

Kommunalråd Christian Ottosson (C) inleder på Trygghetsdagen den 10 oktober.
– Vi har haft en trygghetsdag varje år och det var ett initiativ från mig när jag tog över ansvaret för trygghetsfrågorna 2011. Men i år är det första gången dagen är tillsammans med demokratidagarna. Det passar bra eftersom temat i år är den offentliga miljön kopplat till trygghet. Nu börjar det bli mörkt och till exempel belysning är alltid en aktuell fråga.

Under åren har evenemanget förändrats något.
– Jag upplever att det var fler föreningar med de två första åren, och även mer var partipolitiskt. Det har avtagit, vad det gäller oss politiker så handlar det om att vi förväntas delta varje dag på gymnasierna som har var sin dag med politikerbesök.

Vad vill du slå ett extra slag för årets demokratidagar?
– Vi har något nytt och det är en fredskonferens på Södertörns högskola, den tar avstamp i att det är 250-årsjubileet av den svenska tryckfrihetsförordningen.

På fredskonferensen kommer bland annat kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Denis Mukwege chefsöverläkare och mottagare av FN:s fredspris för mänskliga rättigheter samt Anders Kompass som är chef för FN-kontorets fältarbete för mänskliga rättigheter.

Hur många besökare brukar komma?
– Det har att göra med tema och tajming, förra året hade vi om våldsbejakande extremism och hade bland annat Mona Sahlin som talare. Det drog mycket folk, nu hoppas vi att det blir lika bra i år.

Demokratidagarna börjar måndag den 10 oktober klockan 13:00 och pågår till och med fredag den 14 oktober.