Dags för första vårtecknet

Jessica Magnusson och Jenny Dzijan bland fransiga och dubbla tulpaner.
Jessica Magnusson och Jenny Dzijan bland fransiga och dubbla tulpaner.
Att tulpaner är bland de populäraste blommorna vet nog de flesta om. Men att den har en egen dag är det färre som känner till. I dag har den populära snittblomman sin egen högtidsdag.

”Frossa i tulpaner” står det på skylten på Häradsvägen en bit utanför butiken Blomstrande ting i Segeltorp. I montrarna inne i affären har tulpanerna en egen sektion. Bland blommorna som blomsterbudet kommit för att hämta finns redan tre–fyra buketter med tulpaner, berättar floristen och trädgårdsmästaren Jessica Magnusson.

Så här års drar tulpansäsongen i gång på allvar.

Hon plockar fram flera buketter för att demonstrera variationerna; vanliga färgglada tulpaner, fransiga och dubbla tulpaner.

– Jag älskar tulpaner, de är härliga och lättskötta. Det är ingen kärleksblomma direkt, men står för olika saker. Vita är oskuldsfulla, rött kan vara juligt medan gula inte alltid är lika populära förrän runt påsk, säger hon.

Att 15 januari är tulpanens dag känner få till, berättar hon.

– Vi har kunder som vet som alltid köper då, men att det är det officiella datumet är kanske inte så känt. Man kan nog säga att det är årets första vårtecken.

Även andra blomsterhandlare har förberett med tulpaner, även om det inte blir något jättetryck.

– Vi säljer i stort sett mest tulpaner nu, det är ingen direkt rusch men de kunder som kommer in är tulpankunder. De som till exempel köper hem lite blommor väljer oftast tulpaner så här års, säger Lotta Dahl, florist på Huddinge blomsteraffär i Huddinge centrum.

Blomsterfrämjandet införde Tulpanernas dag den 15 januari redan 1990. Enligt dem är säsongen för svenskodlade tulpaner från december till april, men uppsvinget startar i januari.

Fakta

Ursprung i Asien

Tulpaner är ett släkte liljeväxter med cirka 100 arter lökväxter och har sitt ursprung i Asien. Den infördes i Europa på 1500-talet.

De ursprungliga arterna har gett upphov till tusentals odlade hybrider. Odlade tulpaner sorteras vanligen in i 15 klasser.

I Sverige odlas 120 miljoner tulpaner årligen.

Källa: NE, Blomsterfrämjandet