ANNONS

Nu kan du odla grönsaker i parken

Snart kan det börja spira grönkål och potatis i Röda bergen. Politikerna säger ja till förslaget om odlingslotter.

Men om det ska slå rot måste folk gå ihop och anmäla intresse.
ANNONS

Hittills har bara en endaperson hört av sig för att ta reda på hur det ska gå till att odla i Röda bergen.

My Peensalu på norra innerstans parkförvaltning tror att det kommer fler.

– Än är det inte så många som känner till det.

Det var några boende på Röda berget som föreslog att det skulle bli möjligt att odla lokala grödor. De tyckte att det skulle passa väl in i områdets trädgårdsstadsmiljö från 1920-talet och att det skulle bli mer trivsamt och hälsosamt.

I torsdags sa stadsdelsnämnden ja till förslaget. Men för att det ska bli verklighet vill parkförvaltningen att intresserade Vasastadsbor bildar odlingsföreningar och sedan tar kontakt för att komma överens om hur lotterna ska planeras.

– Det är så vi hanterar stadsodling i innerstan. Vi vill att engagemanget ska komma underifrån och att det ska vara långsiktigt, säger My Peensalu.

Ser ni några nackdelar med stadsodling?

– Egentligen inte. Det viktiga är att man inte tar en plats som inkräktar på dess offentlighet. Mitt i Tegnérlunden eller kring dammen i Observatorielunden skulle det inte vara möjligt, där­emot i mer bostadsnära och lite bortglömda parker. Sedan kan det så klart hända att man blir bestulen på grönsaker. Men vi har också många exempel där stadsodling funkar väldigt bra. Det ökar gemenskapen och kan få platsen att kännas tryggare. Och så är det så klart de biologiska och ekoligiska vinsterna med ökad pollinering.

Får folk odla vad de vill?

ANNONS

– Ja. Vi kommer inte att ha några synpunkter på vad de väljer.

Förra veckan blev det också klart att stadsodling drar i gång vid fotbollsplanen i Bellevueparken. Den här veckan görs platsen i ordning och sedan kan föreningen Norrmalmsodlarna sätta fingrarna i jorden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.