Dags för kulturnatten igen

Låter sex timmar ångest, skilsmässa och privata måltidsdetaljer som det ultimata sättet att tillbringa lördagskvällen på? Bänka dig då på Nordiska museets maratonläsning av Strindbergs Ockulta dagboken.

– Det är en ganska rolig bok. Vid något tillfälle får han för sig att allt luktar selleri. Hans skjorta, personer han möter – allt! säger Annika Gooch, aktivitetssamordnare på Nordiska museet.

När årets kulturnatt drar igång på lördag står nationalskalden står i centrum för många av aktiviteterna. Bibliotek, teaterscener och museer uppmärksammar författaren och Nordiska museets bidrag är en sex timmar lång högläsning.

– Vi har hjälp av fem studenter från Stockholms dramatiska högskola som turas om. Det är en ganska tacksam bok att läsa högt ur eftersom det är dagboksform. Människor kan komma och gå lite som de vill, säger Annika Gooch.

Nytt för i år är även fler båtar och bussar som transporterar kultursugna Stockholmare runt om stan. Fyra nya veteranbussar och ytterligare en båt har införskaffats – och enligt projektledaren Philippa Norman är det ett välkommet tillskott för att undvika fjolårets väntetider.

– Det blev en del köer förra året, framförallt vid båtarna. Så det känns tryggt med utökade möjligheter – framförallt för bussarna. De är ju ändå veteraner.

Bussarna kommer att avgå var tjugonde minut från Spårvägsmuseet och stannar på tio platser innan slutstation Tekniska museet.

Båtarna avgår en gång i halvtimmen från Nybroplan och går via Museistaden, Gröna Lund, Skeppsholmen och Gamla stan.

Se hela programmet på: www.kulturnattstockholm.se