Dags för niornas svåra val

Alfred Kheiltash, Klara Becker, Anton Melldahl och Cornelia Better ska i veckorna göra det svåra gymnasievalet.
Alfred Kheiltash, Klara Becker, Anton Melldahl och Cornelia Better ska i veckorna göra det svåra gymnasievalet.
Förra veckan öppnade portalen för gymnasie­valet. Under en månad ska Sollentunas alla niondeklassare välja program och skola.

– Det kommer att påverka hela ens liv, säger Klara Becker på Häggviksskolan.

Från 20 januari och en månad framåt ska Sollentunas niondeklassare göra sina val inför gymnasiet.

För många känns det stressigt.

– Själva valet är egentligen inte så svårt. Jag är mer osäker på vad jag själv vill. Det gäller att vara ärlig mot vad man själv vill, istället för att lyssna på alla andra, säger Alfred Kheiltash.

Han går nionde året på Häggviksskolan tillsammans med Anton Melldahl, Cornelia Better och Klara Becker.

De har två svåra val framför sig inför gymnasiet: vilket program och vilken skola de ska gå på.

– Det är svårt att greppa att det bara är en termin kvar och sedan går vi inte längre här, säger Cornelia Better.

De är överens om att det är viktigt att känna efter själv och inte lyssna för mycket på andra. Men medan Alfred och Anton är säkra på att de vill gå på Rudbeck, är Klara mer osäker.

– Jag vet att jag vill gå natur, men inte vilken skola jag ska välja. Jag vill inte automatiskt välja Rudbeck bara för att alla andra gör det, säger hon.

De flesta av deras kompisar vill gå ett brett program som öppnar många dörrar. Det är få som vet vilket yrke de kan tänka sig i framtiden.

– Ett tag funderade jag på en ingenjörsskola i Södertälje. Men ­sedan frågade jag mig vad det skulle innebära – ett helt nytt liv på andra sidan stan. Ibland tänker jag att jag vill bli arkitekt, men ändrar mig direkt. Jag vågar helt enkelt inte bestämma mig nu, ­säger Anton Melldahl.

Att gå på mässor och gymnasieskolornas egna öppna hus-dagar är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om olika utbildningar, tycker de allihop. Men skolor som lockar med surfplattor, SL-kort eller hög status ger de inte mycket för.

– Statusskolor, som Södra Latin, Viktor Rydberg och allt vad de heter, spelar ingen roll. Ingen kommer i framtiden att fråga vilken skola du har gått på. Det är kunskapen som spelar roll, säger Alfred Kheiltash.

Till och med den 17 februari kan niondeklassarna göra sina val. I mitten av april kommer de preliminära antagningsbeskeden.

– Det känns som att det kommer att påverka hela ens liv. Om tre år hoppas jag att jag går ut med bra minnen och har blivit en bättre person, säger Klara Becker.