Dags för ny vinstchans

Karoline Nordefors kan prisas på nytt.
Karoline Nordefors kan prisas på nytt.
Mat med eko-fokus gav ett Whiteguide-pris.

– Det är inte så dyrt med ekologiskt, säger Karoline Nordefors, en av de två prisade kockarna på Stocksundsgården.

Nu testas de igen.

I december fick de White guides utmärkelse ”Årets seniormåltid”. Nu har de chansen igen, kockarna Karoline Nordefors och Lottie Lundqvist på Stocksundsgårdens äldreboende.

– På tisdag kommer de från White guide och provar, berättar Karoline. Det var ett år sedan sist.

Vet ni om i förväg att de kommer?

– Ja, det här är ju inte som på en vanlig restaurang. På äldreboenden finns det ju inte alltid extraplats i matsalen.

Så nu har de chansen utmärkelsen årets seniormåltid igen.

Lagar ni något särskilt då?

– Nej, det går inte att ändra något för det. Här har vi alltid korv på måndag, fisk på tisdag, färsrätter på onsdag, soppa på torsdag, kyckling på fredag, fisk på lördag och något finare kött på söndag.

Hon berättar att de dessutom serverar ungefär samma mat under ett sexveckors-schema och att de boende märker direkt om något ändras.

– Fast menyn är ju inte huggen i sten. Om det finns färsk och fin kolja att köpa någon dag så kan vi ändra.

Men en finjustering gjorde de vid det förra Whiteguide-besöket.

– I desserten valde vi att skikta chokladmoussen så att vi hade mörk i botten och vit ovanpå. Och så hade vi färska hallon på toppen.

Så långt det är möjligt håller de sig till ekologiska råvaror. Äldreboendet är krav-certifierat.

– Men det är en utamning ibland. Vi bytte ut allt mejeri till kravmärkt utom gräddfilen för den finns inte i 5-litersbunkar.

Bland frukt och grönt finns allt ekologiskt utom vindruvor.

– Och de tycker mycket om vindruvor här. Och bananer.