Dags för OS igen på Stadion

18-åriga Kajsa Kjellström från Älvsjö ska i dag tävla i friidrott på Stadion ­ i Special Olympics Stockholm 2012. Trots att det är första gången hon tävlar känner hon inte av nerverna.

– Jag är inte nervös. Jag känner mig bara laddad, säger hon.

Kajsa ser koncentrerad ut. Hon står på en gräsplätt och håller en tvåkiloskula vid nacken. Hon väger lite på fötterna och sträcker ut sin ena arm. Hon tar sats och – kulan flyger iväg.

I dag, tisdag, är hon en av många ungdomar som tävlar i Special Olympics Stockholm 2012 på Stadion för personer med utvecklingsstörning.

Kajsa Källström går på gymnasiesärskolan Lindeparken i Enskede och många av hennes skolkamrater ska också vara med på Stadion. Själv ska hon tävla i grenarna kulstötning, 100 meter löpning och längdhopp. Nu hoppas hon på att få en medalj i kulstötningsgrenen.

– Jag tycker att det är kul att vinna, säger hon.

Det här är första gången Kajsa tävlar i idrott – men hon har nerver av stål.

– Jag är inte nervös. Jag känner mig bara laddad.

Hur har du peppat inför tävlingen?

– Det är bara att stretcha och röra på sig mycket.

Klasskamraten Emil Marttinen är också med i tävlingen. Han ska tävla i grenarna 100 meter löpning och kulstötning.

– Det är lite pirrigt. Men det är jättekul att få vara med, berättar han.

Tävlingen är ett led i 100-årsjubileet av OS i Stockholm 1912 och arrangeras bland annat av Svenska handikappsidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté (SHIF/SPK). Här ska över 250 ungdomar från Stockholm delta.

Special Olympics grundades 1986 i USA och finns i dag i hela världen.

– Det här är en global rörelse som med idrott försöker få personer med utvecklingsstörning i rörelse under roliga former. Förutom en förbättrad hälsa vill man också ge målgruppen en ökad inkludering i resten av samhället, säger Jonatan Sandberg, projektledare för tävlingen.

Enligt Jonatan Sandberg är det viktigt att man rör på sig om man har en utvecklingstörning.

– Personer med utvecklingsstörning löper en ökad risk för ohälsa, till exempel övervikt. Därför är det extra viktigt att man kommer igång och är i rörelse. Vi hoppas att den här tävlingen ska få fler personer med utvecklingsstörning att bli aktiva inom idrott.

Deltagarna delas in i grupper för att göra det roligare att tävla.

– Själva nyckeln är att man delar in deltagarna i olika grupper. En person som stöter kula och stöter två meter ska inte behöva tävla mot någon som stöter åtta meter. Det är en viktig grundprincip, då blir det mycket roligare för alla inblandade, tillägger han.

Och Kajsa kan vara säker på att få en medalj med sig hem. Det får nämligen alla som tävlar.

– Alla som är med får medalj, det viktiga är att man är med och tävlar, kämpar och har roligt, ­säger Jonatan Sandberg.

18-åriga Kajsa Kjellström från Älvsjö ska bland annat stöta kula i tävlingarna på Stadion.

Det viktiga är att man är med och tävlar, kämpar och har roligt.Jonatan Sandberg

Fakta

Det här är Special Olympics

Special Olympics grundades av Eunice Kennedy Shriver i USA 1986 och är enbart för idrottare som har en utvecklingsstörning.

Tävlingen invigs av kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) och även prins Daniel närvarar. Peter Jihde är konferencier och Carola Häggqvist uppträder.

I dag tävlar man i friidrott, men Special Olympics arrangerar även tävlingar i andra sporter.

Källa: SPECIAL OLYMPICS