Dags för skörd i Solnas stadsodlingar

För Karl Trumstedt var det premiär som stadsodlare i år.
För Karl Trumstedt var det premiär som stadsodlare i år.
Grödorna breder ut sig rejält i Karl Trumstedts odlingslåda.
Grödorna breder ut sig rejält i Karl Trumstedts odlingslåda.
77 Solnabor anmälde i våras intresse för att stadsodla.

Råsundabon Karl Trumstedt planterade bland annat pumpa, squash och tomat – nu ser odlingslådan ut som en mindre djungel.

Men än har han inte kunnat skörda.

– Det har nog varit lite för lite sol. Och pumpan har ju tagit över det mesta och skuggar rätt bra, säger han.

Vi står vid de tre pallkragarna som ställts upp intill Råstasjön. Här finns 16 av de sammanlagt 48 odlingslotter som staden i sommar erbjudit odlingssugna Solnabor.

Karl Trumstedt nappade direkt på erbjudandet. I början av juni planterade han småplantor av pumpa, squash, tomat, chilifrukt, purjolök och sockerärter.

Dryga två månader senare breder en mindre djungel ut sig över odlingslådans kanter. Några gröna tomater skymtar fram, en och annan squash, en liten liten pumpa och några blast med purjo.

Någon skörd ser det dock ännu inte ut att bli för Karl.

Tittar man runt i de andra lådorna ser man att mangold, sallad och kryddväxter är populära, men även snittblommor.

– Jag skulle gärna odla igen nästa år, men då får det i så fall bli mindre saker som kryddor och sån där mangold ser ju ut att gå bra också, säger han.

Om det blir en ny säsong återstår dock att se. Enligt Malin Borg, politisk sekreterare för Centerpartiet, ska stadsodlingen utvärderas under hösten. Odlarna får dock ha kvar sina lådor till den sista september.

Några synpunkter har dock redan kommit in från Solnaborna. På det stora hela mest positiv respons, menar Malin Borg.

– En del har berättat om den sociala aspekten, att det uppstått spontana möten. Man har fått nya vänner. Sen är det kul för barn att få följa med i vad som händer. Nån har haft odlingen som terapi och andra har känt sig ekovänliga av att odla själva.

Det negativa har handlat om att jorden varit för sandig, men den har bytts ut. Tillgången till vatten kunde bli bättre och en del vill ha någon form av inhägnad.

– Någon har upplevt problem med rådjur och vid några enstaka tillfällen vandalisering och stöld. Ett annat förslag på förbättring är att ställa ut fler lådor, de räckte ju inte till alla, säger Malin Borg.