Dags för stinkande premiär

Tillverkningen av surströmming sker främst kring Höga kusten i Ångermanland
Tillverkningen av surströmming sker främst kring Höga kusten i Ångermanland
Man älskar det eller hatar det - surströmming väcker känslor.

Nu på torsdag är det surströmmingspremiär på Picchus café.

Surströmmingsbuffén på Picchus har blivit en tradition. Birgitta Söderström, som driver caféet, har tappat räkningen på hur många år som buffén har dukats upp.

– Det är en massa år, säkert tolv, tretton. Vissa gäster har varit här nästan varje år, säger hon.

Denna svenska klassiker fortsätter att väcka starka känslor. Långt ifrån alla uppskattar den konserverade strömmingen.

– Det är verkligen så att vissa hatar den medan många andra gillar den. Själv gillar jag sältan och tycker inte att det luktar så konstigt, säger Birgitta Söderström.

Just eftersom många har så svårt med smaken och inte minst doften är det vanligt att gäster kommer ensamma till buffén.

– Det blir en lite småputtrig stämning. En del gäster som träffar varandra har kanske inte setts sedan förra årets surströmmingsbuffé.

Picchus håller på den traditionella premiärdagen för surströmming som är den tredje torsdagen i augusti.

– För oss passar det perfekt eftersom det är vår första öppetvecka efter sommaren, säger Birgitta Söderström.

Enda hotet är vädret. Prognoserna för torsdag kväll pekar på regn men Birgitta Söderström lovar att de är beredda på allt.

– Vissa år har vi fått sätta upp tält och ett år satt vi inomhus. Det gick det också även om det luktar lite mer inomhus. Dagen efter kan det bli en blandning av dofter mellan surströmming och vår tacobuffé, säger Birgitta Söderström och skrattar.

Fakta

Surströmming

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning.

Fram till 1998 var premiärdatumet (tredje torsdagen i augusti) lagstadgad.

Det traditionella sättet att äta surströmming på är genom en så kallad klämma vilket är en slags dubbelmacka gjord av tunnbröd.

Källa: Wikipedia