Dags för vårstädning – vi drar på spa

Mitt i Stockholms Jill Eriksson och Sandra Eriksson lämnar vardagshetsen och drar på spa. ”Jävligt gött”, är den sammanfattande kommentaren.
Mitt i Stockholms Jill Eriksson och Sandra Eriksson lämnar vardagshetsen och drar på spa. ”Jävligt gött”, är den sammanfattande kommentaren.
Massage av Lorena Montera och Banu Evgin. Värmen är påtaglig och reportrarna dåsiga.
Massage av Lorena Montera och Banu Evgin. Värmen är påtaglig och reportrarna dåsiga.
Under behandlingarna används ekologisk olivolja. Oljan är full av antioxidanter som sägs förnya huden och gör den mjuk och smidig.
Under behandlingarna används ekologisk olivolja. Oljan är full av antioxidanter som sägs förnya huden och gör den mjuk och smidig.
Centralbadets bassäng är 25 yards lång, det vill säga ungefär 23 meter. Vattnet är 29–30 grader varmt.
Centralbadets bassäng är 25 yards lång, det vill säga ungefär 23 meter. Vattnet är 29–30 grader varmt.
Fy farao för fnasiga läppar och skorvig hud.

Nu är det dags att skrubba bort vintertorkan på kroppen. Vi åkte på spa för att få en liten lugn stund utan datorer och för att spana in några nya trender.

Det börjar som årets tristaste dag, kallt, regnigt och grått. Jag tittar mig i spegeln och känner att det är svårt att stå ut med min egen spegelbild när allt man ser är mörka ringar under ögonen och blek fnasig hud.

Det svider och det kliar. Läpparna är spruckna. Fötterna vidriga. Fingrarna likstela, förstörda av det fruktansvärda skandinaviska vintervädret. Håret är torrt, på gränsen till självantändande.

Vi besöker Centralbadet och hoppas på det bästa.

Camilla Engdahl, spachef, tar emot oss vid receptionen och tar oss vidare in i labyrinten som badets utrymmen utgör.

Här är utbudet stort och blandat.

– Vi har behandlingar från hela världen och vi har terapeuter från hela världen som jobbar för oss, säger Camilla Engdahl.

Senaste tillskottet i menyn över behandlingar är traditionell kinesisk medicin och klassisk kinesisk meridianmassage. Men trenderna generellt kommer inte bara från öst. Nyligen gjordes en trendspaning av Spafinder wellness 365 som visade på vad årets spatrender blir. Bland annat identifierades temascal som en av de hetaste spatrenderna 2016. Temascal är den traditionella mayabastun från Mexiko som påminner om en lerigloo och som värms upp antingen med naturlig ånga från jordens inre eller som en vedeldad bastu. Ritualen med att hälla örtte över heta bastustenar leds av en shaman.

Frågan är när trenden kommer till Sverige.

På Centralbadet tar man i stället fasta på en annan trend, nämligen att göra behandlingarna och utbudet i restaurangen mer ekologiska.

– Vi vill ju att det ska vara en helhetsupplevelse, säger Camilla Engdahl.Maten ska vara rätt, här finns yoga­ och här finns behandlingar som hjälper till att sätta igång kroppens ­reningsprocesser.

För den som vill rena sig totalt finns tarmsköljning att tillgå och hela veckovisa detox-program att anmäla sig till.

Tarmsköljning låter ju lockande, men vi väljer i stället att följa med Camilla upp i Tornrummet där spaterapeuterna Lorena Montera och Banu Evgin väntar.

Jag får en helkroppsmassage med varm olivolja. Sandra torrborstas och får sedan också en varm oljemassage. Det hela avslutas med en ekologisk ­ansiktsbehandling.

– Vi använder oss av varm olivolja. Den är full av antioxidanter som förnyar huden, säger Lorena Montero.

Hon är metodisk och noggrann och går igenom hela kroppen. Sandra ligger utslagen på britsen bredvid. Hon har blivit skrubbad. Jag hörde bara lite ritsch ratsch i min egen dimma och så klicken från kameran som förevigar vår spaupplevelse.

Fotograf Daniella sitter nu lutad på golvet mot en vägg. Värmen är extrem, men för den som får behandling är den ändå rimlig.

Efter omkring 90 minuter i duorummet är vi trötta, men vi funderar redan på nästa gång vi kan ha möjlighet att besöka något av alla ställen som Stockholm dräller av. Här ovanför listar vi några platser som redaktionens medlemmar slappat på.

Klockan har snart hunnit bli 17.

Vi lämnar motvilligt tillbaka badrock och tofflor. Utomhus har dagen ändrat sig. Grådasset har blivit till solig himmel och känslan i kroppen är avslappnad.

Vi är fortfarande bleka och jag lite grådassig under ögonen. Men det finns åtminstone hopp inför sommaren.

Fakta

Redaktionen tipsar: 10 till ställen att koppla av på

Grand Hotel, Södra Blaiseholmshamnen 8. ”Vardagslyx med det lilla extra. Mycket bad och bastu”, säger Johnny Granath, annonssäljare.

Sturebadet, Sturegallerian. ”Trevligt tillhåll för den som vill gymma, bada eller basta i en ­något glamourösare miljö. Obs, varning för de motionerande årskorts­innehavarna, de gillar inte vardags­lyxare”, ­säger Jill ­Eriksson, reporter.

Sparadiset, Ringvägen 84, Sibylleg. 50B och Fridhemsg. 66C. ”Det var mysigt, litet, man fick frukt och hela rummet för sig själva”, säger Pia Bisbo, reporter.

Dayspa DS, Sibyllegatan 16. Här köper du behandling utifrån en meny. ”Prisvärt och mysigt. De har även en juicebar som man kan slinka in på och samtidigt få en pedikyr/manikyr”, säger Maria Lilja, reporter.

Sabai Sabai Spa, Linnégatan 50. För den som älskar den thailändska massagen. ”Här presenteras lite lyxigare spabehandlingar i thailändsk stil”, säger Paulina Sandin, annonssäljare.

Elements Spa, Clarion Hotel, Ringvägen 98. ”Det var litet och kändes personligt. Fin utsikt över Eriksdalslunden från terrassen som hade eftermiddagssol och bassäng som delvis var utomhus”, säger Hanna Modigh Glansholm, reporter.

Axelsons spa school, Tulegatan 24. ”Prisvärda elevbehandlingar. 1 timme och 50 minuters massage och ansiktskur med frans- och brynfärgning för 650 spänn. Som hittat”, säger Jill Eriksson, reporter.Axelsons spa finns även som en ”riktig” salong på Hamngatan 37.

Selma Cityspa, Östra Järnvägsgatan 35. På toppen av Clarion Sign.”Bra omklädningsrum och fin utsikt över spåren. Du behöver liksom inte fly ut i skogen för att slappna av”, säger Johan Thornton, reporter.

Centralbadet, Drottninggatan 88. ”Fräscha lokaler med både gym och olika bad. Härligt att basta, bada och ta en ­manikyr”, säger Sandra Eriksson, reporter.

Dagspa Västermalm, Sankt Eriksgatan 33 A. ”En harmonisk värld som är helt befriad från stress och brus”, lovar man. Ingen av oss har provat, men det låter lockande.

Krönika: Hennes blick osade ”fiskmördare”