Dags för höstmys i trädgården

Dags att sätta lökar om man vill ha tulpaner i vår.
Dags att sätta lökar om man vill ha tulpaner i vår.
Nu när vi passerat höstdagjämningen är det lätt att känna ett visst svårmod. Dagarna blir kortare och Men en sak som gör en på bättre humör är att ge sig ut och påta i jorden.

Det fina med att att odla är ju att man tar del av kretsloppet och får syn på hur allt hänger ihop. Det som är kvar av de gamla squashplantorna läggs i komposten och till våren har de blivit fin mull. Samma sak med grenar som blir över när man beskurit buskar och träd. Och inte minst är det nu man kan gå till handelsträdgården och köpa på sig blomsterlökar. När man sedan petar ner dem i jorden får man en högst påtaglig känsla för hur naturen ständigt återföds. För om bara ett halvår kommer de att sticka upp ur jorden och vara ett tecken på att livet börjar återvända.

På handelsträdgårdar och i trädgårdsbutiker har man bunkrat upp med utsäde och på Zetas kan man i helgen även ta del av föreläsningar om beskärning och blomsterlökar.

I helgen ska det bli fint väder och den som har trädgård eller kolonilott kan, om prognosen håller, se fram emot härliga dagar i täppan. Från och med nu är det dags att få ner blomsterlökarna i jorden. Det sägs att det är bättre att göra det tidigt, nu i september, än att vänta eftersom lökarna är i bättre skick nu och hinner rota sig innan tjälen. Strö gärna lite benmjöl i botten av hålet där du lägger löken.

Tulpaner, påsk- och pingstliljor, kungsängliljor, allium, kejsarkrona, krokus, pärlhyacinter och snödroppar är sådant man kan lägga i rabatten nu.

Till sist ett tips till den som blir stressad av att läsa det här: det går faktiskt att fulplantera tulpaner även sedan tjälen gått i jorden. Köp några säckar jord, häll ut över den frusna rabatten och gräv ner lökarna där. Täck gärna med lite höstlöv som skydd.