ANNONS

Dags komma i stämning inför jul

Julkransar, polkagrisar och mistlar – och glögg. På julmarknader hittar man vad som behövs för att komma i julstämning Micaela Gustafsson kör julkaraoke på Hökarängens marknad.
Julkransar, polkagrisar och mistlar – och glögg. På julmarknader hittar man vad som behövs för att komma i julstämning Micaela Gustafsson kör julkaraoke på Hökarängens marknad.
glögg och pepparkaka
På söndag är det första advent. Kanske dags att komma i julstämning? I söderort erbjuder julmarknaderna allt från gediget hantverk till julsångskaraoke.
ANNONS

I slutet av kulna november är det inte lätt att ordna konserter utomhus.

Men artisten, skådespelaren och låtskrivaren Micaela Gustafsson ville ändå erbjuda musik på Hökarängens julmarknad på söndag. Julsångskaraoke blev lösningen.

– Min sambo Olof Andersson har spelat in tio jullåtar – allt från Blinka lilla stjärna och En sockerbagare till O helga natt och White Christmas. Det är bara att gå fram till mig och välja, säger Micaela Gustafsson.

Hon är ena halvan i Teater Tiddelipom i Hökarängen, och uppträder ofta vid lokala evenemang. På julmarknaden låter hon i stället andra inta scenen. Klockan 13.30–15.00 har man chans att sjunga karaoke.

– Det är roligt med sång och musik på en marknad. Vill man inte sjunga själv kan man ju göra det med en kompis, säger hon.

Det finns förstås också mycket annat att ta sig för – leta julklappar bland marknadsborden, träffa Tomten, fiska fiskdamm, se på eldshow och lyssna på adventsmusik i Söderledskyrkan, till exempel.

Den som kan undvara karaoke har flera andra julmarknader att välja på i söderort. I Herrängens gård i Älvsjö sluter 25 hantverkare upp både den 5 och den 6 december för att sälja sina alster, på gården och i ena flygeln.

– Det blir bara gediget hantverk, inget krimskrams, säger Annika Rek, som driver gården ihop med Cecilia Carreon.

Under deras tid har julmarknaden växt rejält och lockar mängder av besökare som äter våfflor och mustig gryta på gården, tar för sig av kakbuffén i huvudbyggnaden och hälsar på Tomten i lekstugan.

ANNONS

– Barnen kan lämna önskelistor till Tomten, men det gäller förstås att föräldrarna vet vad som står på listan, skrattar Annika Rek.

Den som vill ha en mer renodlat konstnärlig julmarknad kan styra kosan mot Konstfack, som har öppet både lördag och söndag, den första adventshelgen.

Som vanligt blir marknaden ett sätt för eleverna att visa och sälja sina kanske inte alltid så juliga alster. Innovativt och lekfullt är nyckelorden.

Inte långt därifrån har Midsommargården sin julmarknad den första advent, med både sång, musik, pyssel och Tomte.

Och lugn! Det finns chans att hitta klappar även närmre in på julafton.

Gröna liljan i Gröndal har till exempel helgöppet för att sälja handgjorda julprylar den 12 och den 19 december och i Skarpnäcks kulturhus är det romsk julmarknad på självaste Luciadagen.

tel

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.