ANNONS

Oro i Dalen efter dödsskjutning i flerbostadshus

Beata Wozniak bor i området där gårdagens skjutning ägde rum.
Beata Wozniak bor i området där gårdagens skjutning ägde rum.
På söndagseftermiddagen sköts en man ihjäl i en lägenhet i Dalen. En person greps strax efteråt, som har anhållits skäligen misstänkt för mord.
– Man börjar bli orolig. Jag har två barn på nio och tjugo år, jag tänker på dem, säger Beata Wozniak som bor i området.
ANNONS

”Stoppa mördandet. Ta in militära. Om du mördar en så har du mördat hela mänskligheten.”, står det på en kartongbit som står lutad mot en husvägg vid Rönnbärsgården i Dalen. Bredvid skylten finns några tända ljus och värmeljus som har slocknat, utspridda på marken.

Här innanför, i en lägenhet på Rönnbärsgården, sköts en man i 20-årsåldern i huvudet på söndagseftermiddagen. Mannen avled av sina skador. Strax efteråt, greps en man i samma ålder, misstänkt för mord. Mannen befann sig i folksamlingen som befann sig utanför polisens avspärrningar.

”Blir orolig”

På måndagsförmiddagen är det lugnt och stilla i Dalen. Men flera av de Dalenbor vi talar med känner en oro.

Före sommaren såg jag skotthål på balkongen mitt emot där jag bor.

Beata Wozniak

– Det är hemskt, förra året sköts en kille ihjäl vid Poppelgården. Före sommaren såg jag skotthål på balkongen mitt emot där jag bor. Man börjar bli orolig. Jag har två barn på 20 och 9 år, jag tänker på dem, säger Beata Wozniak.

ANNONS

Ser knarkaffärer frön köksfönstret

En kvinna stannar till vid platsen med de tända ljusen.

– Det är hemskt. Det är unga killar som förlorar sitt liv, säger hon.

Själv har hon bott i Dalen sedan 1979 och trivs.

– Jag bor i utkanten, där är det lugnt. Men från köksfönstret ser jag knarkaffärer varje dag. Även på kyrkogården brukar de sälja.

Lars är ute och går med hunden Linus. Det var han även när mordet inträffade på söndagseftermiddagen.

– Jag gick förbi tio minuter senare. Jag såg inte polisingripandet, men jag såg att föräldrar samlade och tog in barnen som var ute och lekte på gården, säger Lars.

Lars och hunden Linus gick förbi brottsplatsen strax efter mordet. Lars brukar se narkotikatransaktioner på sina hundpromenader.

”De har en revolver i fickan”

Han säger att han ofta ser narkotikaaffärer när han är ute på sina hundpromenader.

 Jag ser när de gör sina transaktioner, de brukar även sälja på kyrkogården. Det är unga killar och de har en revolver i fickan.

Lars

– Jag bor på andra sidan tunnelbanan, de brukar parkera sina bilar där. Jag ser när de gör sina transaktioner, de brukar även sälja på kyrkogården. Det är unga killar och de har en revolver i fickan, säger Lars.

Men han är inte orolig för egen del.

– Nej, det är jag inte. Man ska ha maximal otur om man råkar blir träffad. Men det är ju tragiskt att det händer. Det finns så mycket vapen, säger han.

Knarkhandeln har flyttat

Enligt polisen har narkotikahandeln flyttat till ytterkanterna i området.

– Vår bild är att narkotikahandeln inte sker lika öppet som för 1,5 år sedan. Den har flyttat från allén, centrum och fritidsgården och sker nu mer på kyrkogården, i närliggande grönområden eller från bilar, säger Daniel Granström vid Globenpolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.