ANNONS

Dalens vårdcentral får mest i ersättning

Landstingets ändrade resursersättning gynnar söderort vårdcentraler. Dalens vårdcentral välkomnar beslutet och hoppas nu på bättre tillgänglighet för patienter.
ANNONS

Landstingets kritiserade ersättningsmodell till länets vårdcentraler ska förändras 2016. Redan när vårdval Stockholm sjösattes 2008, fanns en stark kritik från både vårdpersonal och den politiska oppositionen. Kritiken gick ut på att vårdcentraler i områden med patienter med stora vårdbehov missgynnades. Man menade att patienternas socioekonomiska bakgrund borde spela roll när ersättningen till vårcentralerna beräknades, inte i hur många besökare en vårdcentral hade.

Efter många års diskussioner fattade så de styrande allianspolitikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd nyligen beslut om att ändra ersättningsmodellen så att pengarna omfördelas något till vårdcentraler med patienter med större vårdbehov.

– Det nya ersättningssystemet ger vårdcentralerna incitament att ta hand om de patienter som är listade och se till att deras hälsa är så bra som det bara går. Det ger möjlighet att jobba mer med de patientgrupper som har stora behov, säger Anna Starbrink (FP), sjukvårdslandstingsråd.

Söderort har blivit en av vinnarna i denna nya modell. Dalens vårdcentral är de som kommer att får mest i ersättning i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde och de som får tredje mest i söderort, efter Skärholmen och Vårby. Den preliminära siffran ligger på cirka 1,2 miljoner kronor.

– De har en hög belastning på mottagningen så pengarna behövs. Hittills har de kämpat på med en stenhård kostnadskontroll, så de välkomnar nog den här modellen, säger Marinette Hansson, teamchef primärvård inom koncernen Praktiktjänst som äger Dalens Vårdcentral.

Hon tror att Dalens patienter kommer att känna av detta ökad i bemanning och tillgänglighet.

– Får man utökade medel kan man bemanna på ett annat sätt både med besök och telefonmottagning. Men jag vågar inte säga om det kommer att bli så, säger Marinette Hansson.

Men fler justeringar kommer att ske framöver. Under 2018 ska landstinget besluta om de vill gå ytterligare ett steg mot de mer fasta ersättningsmodellerna.

ANNONS
Fakta

Så fungerar den justerade ersättningsmodellen

Enligt nuvarande ersättningsmodell ersätts vårdcentralerna till större del för antalet besök och till mindre del för antalet listade patienter.

Enligt den nya modellen ska istället antalet listade patienter viktas tyngre medan antalet besök ska väga lättare.

Samtidigt ska de listade patienternas socioekonomiska bakgrund till viss del påverka ersättningsnivåerna.

Dessutom höjs ersättningen för några specifika tjänster, som till exempel hembesök av distriktssjuksköterska.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.