Dalénum slår prisrekord

Enligt Olof Pettersson Herold, projektledare för JM, har Dalénum blivit ett av Stockholms populäraste områden.
Enligt Olof Pettersson Herold, projektledare för JM, har Dalénum blivit ett av Stockholms populäraste områden.
Dalénum fortsätter att växa och nu drar femte etappen igång. Hittills har hälften av de totalt 1 000 lägenheterna sålts eller hyrts ut.

Samtidigt skjuter kvadratmeterpriserna i höjden.

– Det är nya toppnivåer, säger Annika Thustrup vid Skandiamäklarna.

I det forna industriområdet Dalénum pågår byggarbetet i intensiv takt. Det våldsamma bullret av maskiner och den metalliska klangen av verktyg studsar mellan huskropparna.

Tanken är att över 1 000 lägenheter ska stå klara innan sista spiken är inslagen runt år 2020. Hittills har cirka 475 lägenheter sålts eller hyrts ut. Runt 2011 och 2012 backade efterfrågan något, men nu är det återigen full fart på försäljningen.

– Vi sa tidigt att det här området hade förutsättningar att bli ett av Stockholms populäraste områden, och det kan vi redan nu i halvtid summera att så blev fallet, säger Olof Pettersson Herold.

Priserna varierar kraftigt i det nya området. Just nu ligger flera exklusiva lägenheter ute till försäljning, med ett kvadratmeterpris på över 90 000 kronor. Det är en bra bit över snittpriset för bostadsrätter på Lidingö som i dag ligger på knappt 45 000 kronor.

Bland annat säljs just nu en takvåning på 121 kvadratmeter med två terrasser, där kvadratmeterpriset ligger på rekordhöga 111 570 kronor.

Men Olof Pettersson Herold, projektledare för JM, menar att de objekten är lite av specialfall.

– Dessa objekt är inte representativa för området som helhet. Jag tror att utomstående kunder fortfarande får mycket för pengarna på Lidingö jämfört med till exempel innerstan, säger han.

Köparna är alltifrån äldre par, som sålt villan när barnen blivit stora, till barnfamiljer och yngre människor som har nappat. Dessutom har intresset utanför Lidingö väckts, bland annat från innerstan och från norrort.

– Det som har skett på senare tid är att vi har fått en tillströmning av kunder från andra Stockholmsområden, säger Olof Pettersson Herold.

Det har även Peter Hedbeck, fastighetsmäklare för Svensk Fastighetsförmedling, märkt. Han tror att Norra länken på längre sikt kommer att öka intresset för bostadsmarknaden på Lidingö.

– Det har både blivit lättare och snabbare att ta sig till Lidingö, säger han.

I slutet av mars inleds bygget av den femte bostadsrättsetappen – Kajhusen. Som namnet avslöjar ska de ligga nere vid kajen. Här kommer tvåor och femmor att samsas, där den billigaste kostar 2 350 000 kronor och den dyraste 9 500 000 kronor. Det kommer sammanlagt att bli 103 bostäder fördelade på fyra huskroppar.

Fakta

Två sätt att bo i Dalénum

Takvåningen: den största lägenheten är belägen högst upp i bostadshuset Ängsparken med 177 kvadratmeter och två terrasser. För den får du betala cirka 16,5 miljoner kronor.

Tre rum och kök: lägenheten är belägen på andra våningen i ett av de så kallade Kajhusen med 77 kvadratmeter, fönster i två väderstreck och balkong med sjöglimt. För den får du betala cirka 3,7 miljoner kronor.

Källa: JM