Dalenumkajen vann stadsmiljöpris

Dalenumkajen
På Dalenumkajen kombineras skärgårdsmiljön och det industriella arvet.
Nu har den tredje vinnaren av Lidingö stads stadsmiljöpris utsetts.
444 personer var med och röstade fram pristagaren - en miljö där människor kan flanera

Det så kallade stadsmiljöpriset har nu delats ut för tredje gången.

I år gick det till Dalenumkajen, en miljö där människor kan flanera på den stora kajen och sitta på soltrapporna ut mot vattnet.

Priset, ett diplom och en plakett överlämnades av Fredrik Vinstock, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, vid en ceremoni i Lidingö Stadsbibliotek den 14 november.

Det är lidingöborna själva som får utse den bästa stadsmiljön. I år röstade 444 personer, 260 av dem röstade på Dalenumkajen. De två andra finalisterna var två bostadshus dels nybyggda enbostadshuset Tåteln 6 på Norrkroken och dels Kvarnlyckan på Stockholmsvägen, ett renoverat flerbostadshus från 1911 som tidigare inrymt telegrafstation och postkontor.

Stadsmiljöpriset har tidigare delats ut två gånger:

  • 2014:  Läktaren på Lidingövallen.
  • 2016: Bostadshuset Loke.

Motiveringen till årets pristagare löd:

”En kaj skapad för möten och rekreation och som relaterar till Lidingös historiska epoker; som skärgårdsmiljö och som industrimiljö. De generösa kajytorna skapar ett nytt och lättillgängligt vattennära stadsrum för vistelse och samvaro. Soltrappor vända mot havet kopplar kajstråket till de något högre liggande gröna och välgestaltade bostadsgårdarna.”

Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, arkitekter från Ramböll, och JM har tillsammans skapat miljön kring Dalénumkajen.