ANNONS

Dålig beredskap mot ätstörningar

Ungdomar i åldrarna 14-25 år löper en särskild risk för att drabbas av någon form av ätstörningar, därför vill Hanna Kilander på Frisk och fri - Riksföreningen mot ätstörningar att fler ska jobba mot sjukdomen, som är den mest dödliga psykiska sjukdomen.
Ungdomar i åldrarna 14-25 år löper en särskild risk för att drabbas av någon form av ätstörningar, därför vill Hanna Kilander på Frisk och fri - Riksföreningen mot ätstörningar att fler ska jobba mot sjukdomen, som är den mest dödliga psykiska sjukdomen.
För tio år sedan gav Lidingö stad sig själv uppgiften att komma till rätta med ätstörningsproblematiken bland unga på ön. En så kallad Lidingömodell skulle tas fram, men väldigt lite fokus i hälsoarbetet ligger på just ätstörningar.
ANNONS

Ätstörningen anorexia är den psykiska sjukdom som skördar flest liv. Men liksom många andra kommuner har Lidingö ingen specifik plan för att motverka ätstörningar.

För tio år sedan bestämde staden att man skulle jobba med att minimera ätstörningarna bland unga. I målbeskrivningen stod att för att minimera ätstörningar ska Lidingö stad skapa en Lidingömodell för att upptäcka och åtgärda ätstörningar i tid.

Men någon sådan specifik modell togs aldrig fram. Det bekymrar Hanna Kilander på Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar.

– Det behövs verkligen att fler tar tag i problemet, inte färre. Landsting och privata instanser har långa köer och för att få komma dit görs ett urval över hur sjuk man är, säger hon.

Ätstörningssjukdomarna ökar. På Stockholms centrum för ätstörningar, SCÄ, har antalet personer som söker behandling ökat med 15 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Per-Åke Henriksson, utbildningschef, var med när målet att upptäcka och åtgärda ätstörningar i tid sattes.

– Vi gjorde inte en specifik plan men vi jobbar med det mer samlat i elevhälsan och har exempelvis hälsosamtal där vi hoppas kunna ta reda på hur människor mår, säger han.

Skolläkaren Josef Milared kommer i kontakt med några av de elever som lider av ätstörningar. Han skriver runt 10 remisser för ätstörningsvård per år.

– Det är viktigt att man har förebyggande program i skolan som får en att se på sin kropp på ett positivt sätt. Lidingö jobbar enligt de rekommendationer som finns och använder Disametoden, ett stöd för att utveckla tjejers självkänsla, men det har ju inte alltid med ätstörningar att göra. Men det viktiga är att åtgärder bygger på forskning som har effekt, säger Josef Milared.

ANNONS

Nu uppmuntrar Hanna Kihlander kommunen att ta initiativ i frågan.

– Man skulle önska att fler skolor tog upp frågan. Kan en kommun visa att de tar sjukdomen på allvar kan det spridas vidare även till andra kommuner.

Lidingös kommunalråd Hans Barje (M), ordförande i utbildningsnämnden är öppen för att hitta fler sätt upptäcka och åtgärda ätstörningar.

– Det är inte en fråga som är upplyft på agendan idag, men det borde kanske göras. Jag kommer att ta upp hur vi kan jobba vidare mot ätstörningar med förvaltningen, säger Hans Barje.

”Det är viktigt att man har förebyggande program i skolan.”

Fakta

Många typer av ätstörningar

Att ha en ätstörning är inte det samma som att vara mager.

Det finns flera olika varianter av ätstörningar.

Vid en lindrigare form av ätstörning eller atypisk ätstörning har man många men inte alla kännetecken för bulimi eller anorexi.

Bulimi innebär att man under perioder hetsäter och därefter kräks upp maten.

Anorexi innebär att man bantar kraftigt eller fastar på grund av att man har en vanföreställning om att man är överviktig.

Orsak till ätstörningar bottnar ofta i psykiska problem som behöver lösas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.