ANNONS

Dålig koll på cigaretters varningstexter

Spånga-Tensta måste bli bättre på att kolla varningstexter på tobak. Det framgår av länsstyrelsens tillsynsrapport.
ANNONS

Alla paket med tobak som kan rökas ska ha varningstexter på två sidor. På den mest synliga ytan ska det antingen stå ”rökning dödar” eller ”rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning”. På den andra sidan kan det till exempel stå ”rökare dör i förtid” eller ”rökning får din hy att åldras”. Texterna ska vara tydliga, lätt läsbara och skrivna på svenska.

Det är stadsdelens ansvar att se till att butikerna i Spånga och Tensta sköter märkningen av tobakspaketen. Vid tillsynen ska handläggaren både kontrollera paketen bakom disken och på lagret.

I början av april genomförde länsstyrelsen en tillsyn av hur Spånga-Tensta sköter tillsynen inom folköls- och tobaksområdet. Det framkom då att handläggaren inte kollar varningstexter på den tobak som finns på butikernas lager. Handläggaren vill av säkerhetsskäl inte gå ensam in på ett butikslager. Spånga-Tensta får därför kritik av länsstyrelsen och uppmanas att kontrollera även paketen på lagren.

Vid länsstyrelsens tillsyn fick handläggaren också berätta om hur han arbetar med tillsynen av folkölsförsäljning. Enligt handläggaren fick samtliga handlare ett tillsynsbesök förra året samt ett kontrollköp. Vid köpen framkom att ungefär 30 procent av handlarna sålde folköl utan att kontrollera ålder på den som handlade.

I Spånga-Tensta finns 16 butiker som säljer folköl och tobak och 16 butiker som bara säljer tobak.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.