ANNONS

Dålig kunskap om allergener på krogen

Enligt ny lag måste restauranger ha en tydlig allergiinformation för kunder. Detta är särskilt något som restauranger i Norra Botkyrka brister i.
ANNONS

Enligt en ny förordning från EU som kom under vintern är det lagstadgat att restauranger måste ha tydlig information om vilka mat­rätter som innehåller ämnen som kan framkalla ­allergi, så kallade allergener.

En genomgång av kommunens livsmedelskontroller för 2015 visar att det finns tydliga brister i Botkyrka på just informationen om allergener. Något som miljö- och hälsoskyddsnämnden tror beror på att förordningen fortfarande är så ny.

– Vi har informerat om den här nya EU-förordningen i samband med livsmedelskontroller under våren. Vi bedömer det som att det här är ett läroår för verksamheterna och förväntar oss att det från och med nu kommer att finas färre brister på det här området, ­säger livsmedelsinspektör Susanne Rosqvist.

I EU:s nya kravlista ingår 14 livsmedel som orsakar flest allvarliga reaktioner hos personer som är överkänsliga. Det är bland annat spannmål, jordnötter och mjölkprodukter. På dessa livsmedel finns särskilda märknings- och informationskrav.

I Botkyrka är det främst restauranger i området Norsborg som har underkänts i kommunens kontroller i år. Att det är just Norsborg som sticker ut beror på att det är ett stort upptagningsområde, med Fittja, Hallunda, Eriksberg, Norsborg och Slagsta.

– De flesta har kunnat­ ­redogöra för vilka allergener som finns i de råvaror som använts, men det är några som har inte kunnat svara på vilka allergener som finns i olika kryddblandningar eller såser, säger Susanne Rosqvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.