Dåliga tider drabbar nya mässan i Slagsta

Fortfarande en spökgalleria.
Fortfarande en spökgalleria.
Hemmamässan skulle bli en jättesatsning med 12 000 kvadratmeter heminredning. Intill skulle ett företag bygga nytt för 300 anställda.

Men Slagsta är fortfarande öde.

Förra hösten rapporterade Lokaltidningen Mitt i att heminredningsmässan Hemmamässan skulle flytta in i spökgallerian vid motorvägen i Slagsta.

Satsningen var enorm: På 12 000 kvadratmeter skulle företag inom heminredning kunna hyra yta för utställningar och försäljning. I februari 2012 skulle man slå upp portarna, men ett drygt halvår senare är gallerian i Slagsta fortfarande öde. Det enda spåret av mässan är fyra duschkabiner i en igenbommad lokal. De få affärsidkare som finns här har inte sett några spår av aktivitet.

– Det mesta som skulle kunna gå snett har gått snett. Det har gått trögt att sälja in företag, dels på grund av konjunkturen och dels för att konceptet är nytt och okänt, säger Anna-Lena Brunius, projektledare för Hemmamässan.

De dåliga tiderna har slagit mot fler projekt i Slagsta. Intill spökgallerian skulle ett logistikföretag ha byggt lokaler för 300 anställda. Men i sista stund hoppade företaget av. Nu jagar ägarna till tomten, Kilenkrysset, efter någon annan som vill bygga.

– Det finns några uppslag men marknaden är dålig, säger Leif Lundborg på Kilenkrysset.

Enligt Peter Jemtbring, näringslivschef i Botkyrka kommun, är det svårt att hitta tillräckligt stora och stabila företag till så här stora lokaler.

– Det är hård konkurrens i Stockholm.

Ett nybygge har trots allt blivit klart i Slagsta. I månadsskiftet öppnar Atlas Copcos nya serviceverkstad i området.

Trots Hemmamässans problem tror fastighetsägaren Fastighets AB Botvid fortfarande på konceptet.

Så länge ingen annan gör anspråk på de tusentals kvadratmetrarna väntar man tålmodigt på att mässan ska öppna och det gör också Peter Jemtbring.

– Jag utgår från det. De har gett ett positivt första intryck.

– Vi har luft under vingarna nu. Vi kommer att öppna och vi kommer att öppna någon gång i höst, säger Anna-Lena Brunius på Hemmamässan.