Dåligt gehör för kulturhus i Sjöstan

Skanska vill göra om en gammal industrifastighet i Sjöstan till bostäder och kontor.

Kulturhus är en bättre idé tycker de kulturutövare som i dag finns i huset.

I hörnet Heliosgatan-Virkesvägen finns ett stort brandgult hus från 50-talet som genom åren använts för lager och kontor. I dag finns tre kulturutövare i huset som med 17 andra kulturorganisationer vill göra hela byggnaden till kulturhus.

– Vi vill skapa en publik verksamhet med scen, restaurang och möteslokaler som både de boende i Sjöstan och alla i Stockholm kan ha nytta av, säger Sandra Olivegren, projektledare för Heliosgruppen.

Ägaren Skanska har dock andra planer för kvarteret och vill tillsammans med Ikabo göra om huset till bostäder och kontor.

– Självklart är det viktigt med kultur, men vi har andra kulturprojekt i stadsdelen. Ett samarbete i Fredriksdal med Fryshuset och utställningslokaler i vårt kontorsprojekt Stockholm New, säger Oskar Kurasz, marknadsområdeschef på Skanska.

Frågan är om Heliosgruppen har någon chans att påverka planerna som ger 40 lägenheter i huset och 750 nya bostäder i kvarteret.

– Vi gör detaljplaner på de beställningar vi fått från fastighetsägarna och vi gör ingen plan emot deras vilja, säger biträdande stadsbyggnadsdirektör Niklas Svensson.

Stadsbyggnadsnämnden tar ställning till planen i augusti. Därefter ska den på granskning innan den klubbas mot slutet av hösten.

Polisen varnar för ficktjuvar

Stockholm Fickstölderna har ökat i innerstan och polisen går nu ut med en varning. Det är vanligt att tjuvarna skuggar sina offer för att ta reda på var de förvarar värdesaker. Vanligt är också att spana in pin-koden när man gör kontantuttag eller betalar med kontokort.

Andra trick att se upp med är om någon okänd vill krama en, torka bort kladd från ens kläder eller lägga papper över fikabordet så att det inte syns när de stjäl mobilen som ligger under.

Vi vill skapa en publik ­verksamhet med scen, restaurang, mötes­lokaler.

höstderby när Hammarby basket återuppstår

Södermalm Stockholmspolisens IF Basket har gått upp i Hammarby.

Det blev klart i förra veckan sedan Polisen på ett enhälligt årsmöte beslutade om att basketsektionen ska ändra namn till Hammarby basket för att utveckla både ungdoms- och seniorverksamhet. Den omdöpta klubben skulle nu kunna ta över Polisens plats i division II norra Svealand.

Där finns redan AIK och chanserna är därmed goda för ett Stockholmderby i serien redan efter sommaren.