Från dåligt rykte till egen motorförening

Åkersbergas motorburna ungdomar kämpar för att få ett eget en garage. Fr. Samuel Jansson.
Åkersbergas motorburna ungdomar kämpar för att få ett eget en garage. Fr. Samuel Jansson.
ÅMU:s medlemmar framför folkabussen som de åker på tävlingar i. T.h. Therese Nyström.
ÅMU:s medlemmar framför folkabussen som de åker på tävlingar i. T.h. Therese Nyström.
Tre månader fick några bilintresserade ungdomar från Åkersberga på sig att renovera två Volvobilar. Om de klarade uppgiften fick de ställa upp och i en racingtävling. Men allt började med ett dåligt rykte.

Utan eget garage måste medlemmarna i Åkersberga motorburna ungdomar bege sig till Bergagården en kall februarikväll för att prata om sin förening.

– Vi ville visa att inte alla ungdomar i Åkersberga kör runt och dönar i centrum eller klottrar på väggar. De är bara de som har valt fel väg som förstör, säger Samuel Jansson, ordförande i ÅMU om hur allt började.

Hösten 2015 fick han och några bilintresserade kompisar ett inspirerande projekt att sätta tänderna i.

– Vi fick två Volvobilar av en kille i Norrtälje som håller på med racing. Han gav dem till oss för han ville ha någon att rejsa med, berättar Samuel.

Det var bara det att bilarna behövdes renoveras. Däck, säten, bromsar, koppling och tändstift var några saker som behövdes bytas ut. Sporren var om de hann få bilarna körklara till racingtävling på Gillingebanan, fick de själva vara med och tävla.

Vi kanske ska få tillgång till en lada på Ljusterö som vi kan vara och mecka i

Samuel Jansson

Letade bildelar på skroten

Med tomma händer och vägledning av fritidsledaren Therese Nyström på Bergagården satte de i gång och jagade bildelar.

– De kontaktade Biltema och Volvobutiker och frågade om de ville sponsra med reservdelar. De åkte till och med ut till skroten för att leta efter delar, säger hon.

Efter hårt arbete lyckades Samuel och de andra få bilarna startklara till tävlingen, som gick av stapeln i början på 2016. Resultatmässigt blev det inga topplaceringar. Men de kände sig ändå som vinnare.

– Det viktiga var att engagemanget gav dem någonting tillbaka. Jag tror faktiskt att de fick ta emot en pokal för bedriften. Det blev startskottet till bildandet av föreningen, säger Therese.

Tindra Bäverstam (mössa), Beata Häätylä (keps), Jessica nyström (grön jacka), Samuel Jansson, Therese Nyström svart huvjacka, Jimmy Thofvesson Foto: Åsa Sommarström

Söker tak över huven

I dag har föreningen vuxit till 40 stycken medlemmar varav fem är tjejer. Alla är välkomna men fokus är på ungdomar mellan 15 och 25 år. Innan man ges möjligheten att tävlingsköra måste man ha klarat av vissa del mål.

– Vi kallar det förberedelser inför körkortet. Man går igenom fem trappsteg och det första är att vara flaggvakt. Det är väldigt nyttigt för då ser man hur tävlingarna går till. Sen får man jobba sig uppåt tills man får köra själv, assisterad av en co-driver.

Vad som saknas är ett garage. Nu står bilarna parkerade på en trailer vid Ticksta motorstadion i Rimbo. Men förhoppningsvis inte så länge till.

– Vi kanske ska få tillgång till en lada på Ljusterö som vi kan vara och mecka i.