Dåligt stöd för barn som är beroende av dataspel

Terapeuten Patrik Wincent har startat Dataspelsakuten där ungdomar kan få hjälp med sina spelvanor.
Terapeuten Patrik Wincent har startat Dataspelsakuten där ungdomar kan få hjälp med sina spelvanor.
Unga tillbringar allt mer tid i datorspelens värld. Som orolig förälder finns det få att vända sig till.

– Spelen i dag har oändliga belöningssystem och beroendet bara ökar, säger Patrik Wincent på Dataspelsakuten.

Terapeuten Patrik Wincent blev själv beroende av datorspel som ung på 1980-talet. Som 12-åring flydde han verkligheten först med spelen, senare med alkoholen.

Nyligen startade han Dataspelsakuten, med bland annat ett chattforum för föräldrar.

– Föräldrar måste lära sig att sätta gränser, säger han.

Häromveckan släpptes spelet Grand Theft Auto 5. Patrik Wincent menar att det, precis som World of Warcraft och andra online-spel, kan vara extremt beroendeframkallande.

De flesta barn och unga klarar sig från ett beroende. Men för vissa går det över styr och spelandet går ut över skolan och det sociala livet. Då kan man vända sig till Dataspelsakuten eller liknande privata aktörer. Vart man ska vända sig för kostnadsfri hjälp från samhället är inte alls lika självklart.

Hos stadens socialtjänst kan man först inte svara på om man kan hjälpa till. Man hänvisar i stället till BUP, som i sin tur hänvisar till Maria ungdom, som hänvisar tillbaka till socialtjänsten.

– Man kan alltid vända sig till oss som oroad förälder, oavsett problemet. Men just vid datorspelsberoende slussar vi nog vidare till terapeuter, säger Susanna Löfström Norrmalms socialförvaltning.

Datorspelsberoende är ännu inte en officiell diagnos och behandlas därför inte i de vanliga instanserna. Och det lär dröja. Vanligt spelmissbruk blev en diagnos först häromåret.

Spelberoendes förening tar bara emot vuxna. Men föräldrar hör också av sig och föreningen erbjuder dem stödsamtal. Unga i 16–17-årsåldern träffar man om målsman är med.

Är datorspelandet ett problem?

– Nej, det är en bomb som redan exploderat! Samhället måste börja ta ansvar för de här unga, säger Kalle Åslund i föreningen.

40 000 barn mellan 11 och 16 år spelar datorspel mer än 35 timmar i veckan, enligt en undersökning från Fairplay.

– I andra länder har man konstaterat att datorspelsberoende är ett folkhälsoproblem. Det är dags att vi gör det även i Sverige, säger Patrik Wincent.

Fakta

Tips till föräldrar

Spela då och då med barnen för att förstår vad de spelar.

Bli mer aktiv i barnens liv och lämna mobilen när du är ute med dem.

Begränsa tiden för spelandet.

Acceptera avtändningsperioden – låt barnet ha tråkigt och själv hitta en ersättning.

Källa: Patrik Wincent