Få benbrott på akuten – för dåligt väder

Inte högre söktryck än vanligt på akutmottagningarna.
Inte högre söktryck än vanligt på akutmottagningarna.
En hal skorpa av snö täcker trottoarer och gångbanor. Som gjort för att halka och bryta benet.
Dessutom snökaos och olyckor på vägarna.
Man kunde tro att det skulle vara fullt på akuten. Men nej.

Det finns lediga stolar att sitta på inne på akutmottagningen på Huddinge sjukhus. Och på närakuten intill är det inte heller fullt.

Här tar de också emot barn, så en del familjer sitter och väntar. En pojke kommer in med sin snowboard under armen. Där tog hans sportlov i backen slut.

Onsdagen var en olycksdrabbad dag i trafiken. Snön vräkte ner under förmiddagen, kombinerat med nordostliga starka vindar. Över 20 trafikolyckor rapporterades in.

Trottoarer och gångbanor trampades snart ner till en hal skorpa av snö. Man skulle kunna tro att benbrotten köade på akutmottagningarna. Men nej.

Stannar hemma

Oväder har nämligen en dämpande effekt på tillströmningen till länets akuter. Kanske många stannar hemma i stället för att ge sig ut och riskera att halka och skada sig. Eller så väntar de med att söka vård.

– Vädret gör nog att många inte tar sig in till akuten. De kanske avvaktar någon dag, eller söker råd via 1177 och får hjälp vid närakut eller hos husläkare, säger Hanna Ahonen, kommunikationsdirektör på Södersjukhuset.

Hon berättar att de tagit emot relativt många patienter med olika typer av benbrott under dagen, men att trycket på mottagningen i övrigt varit normalt.

Många bortresta på sportlov

Även vid Danderyds sjukhus har tillströmningen av patienter varit normal. Inte heller vid Karolinska universitetssjukhusets mottagningar i Huddinge och Solna har det varit ett ökat söktryck, enligt presstjänsten.

Sinikka Isoaho, sjuksköterska på närakuten vid Huddinge sjukhus, konstaterar:

– Det är för dåligt väder för att söka vård, och så är det sportlov.