ANNONS

Dallasskrapan får Solnas lyxigaste lyor

Vice vd Klaus Hansen Vikström och informationschef Elisabet Olin från Fabege.
Vice vd Klaus Hansen Vikström och informationschef Elisabet Olin från Fabege.
Kontorslokalerna ska förvandlas till bostäder.
Kontorslokalerna ska förvandlas till bostäder.
Utsikt mot Skytteholmsfältet från Dallasskrapan.
Utsikt mot Skytteholmsfältet från Dallasskrapan.
Utsikt mot Arenastaden.
Utsikt mot Arenastaden.
Dallasskrapan är sedan 32 år en klassisk del av Solnas­ stadssiluett. Nu planerar ägaren Fabege att fylla kontorshuset med nytt innehåll.
– Det kan bli 100 lägenheter med amerikansk look! Det blir tip top – ingenting i Solna blir så flashigt som detta, säger Klaus Hansen Vikström, vice vd på Fabege.
ANNONS

De högtflygande planerna är än så länge bara i sin linda. Men Fabeges vice vd Klaus Hansen Vikström sparar inte­ på superlativen när han ska beskriva de framtida bostäderna­.

– Det kan bli 100 lägen­heter med amerikansk look. Det blir tip top – ingenting i Solna blir så flashigt som detta, säger han.

Husets utformning med spegelglasfasad och sin maje­stätiska höjd – 63 meter över havet – inbjuder till riktig Dallasnostalgi.

Bostäderna ska andas glamour

Fabege vill ta fasta på nostalgin och bygga vidare­ i tv-seriens glamourösa förtecken­.

– Det ska vara mycket av allt och lyxigt, det blir ingen standardprodukt. Högst upp kan man bygga penthouses så det blir amerikanskt på riktigt. Uppe på taket kan det bli en takterrass för de boende, säger Klaus Hansen Vikström.

Dallasskrapan är 16 våningar­ hög och Fabege­ räknar med att man får in cirka 5 lägenheter per vånings­plan, utom de översta­ planen där lägen­heterna blir större och färre. Solna stad har numera som krav att en viss andel lägenheter ska vara fyra rum och kök eller större.

Ungefär 60–70 lägenheter kan få plats i själva skrapan, och resterande 30–40 byggs
i halva delen av den så kallade­ ”Kammen”, Råsundas förra västra läktare.

– De blir i samma amerikanska stil. Den andra halvan­ av byggnaden blir en ny skola för årskurs 6–9, säger­ Klaus Hansen Vikström.

Blir det några hyresrätter?

ANNONS

– Nej, det blir inga hyresrätter, det blir det inte. Det här är ett unikt läge. Vi ska slå rekord i bostadspriser, säger Klaus Hansen Vikström.

Nya torget får exklusiv beläggning

Det lyxiga temat ska gå igen även utomhus. Torg­stråket som löper mellan­ Råsunda­ torg och skrapan får en extra på­kostad stil.

– Det blir en portugisisk gatubeläggning i svart sten. Några stenar blir i mässing och där kommer vi att skriva­ namnen på olika fotbollsstjärnor som spelat på Råsunda­, säger Klaus Hansen­ Vikström.

– Lite som en fotbollens walk of fame, fyller kommunikationschefen Elisabet Olin i.

Fabege hoppas nu få fram en ny detaljplan till hösten­. Att bygga om skrapan till bostäder beräknas ta ett år, med inflyttning andra halvan­ 2018.

Fakta

Blev klar 1985

  • Byggår: 1982–85.
  • Arkitekt: Gunnar Larsén/FFNS.
  • Höjd: 63 meter.
  • Våningar: 16.

Läs mer: Stora lägenheter krav för att få bygga i Solna

ANNONS