ANNONS

Dalle har hittat tillbaka till Vasastan

Promenader runt Vasaparken är, tillsammans med krogutbudet, det bästa med Vasastan enligt Peter Dalle.
Promenader runt Vasaparken är, tillsammans med krogutbudet, det bästa med Vasastan enligt Peter Dalle.
Han är mitt uppe i inspelningen av en amerikansk storfilm. Men Vasastadsbon Peter Dalle drömmer inte om Hollywood.

– Jag har haft många naiva drömmar om mitt yrke men aldrig om att åka till Hollywood, säger han.
ANNONS

Efter många år i andra stadsdelar är Peter Dalle, 59, Vasastadsbo på nytt. Förra sommaren flyttade han från Fridhemsplan till en lägenhet på Dalagatan.

– Vid Fridhemsplan trivdes jag inte alls, Vasastan gillar jag mycket bättre. Det bästa med stadsdelen är krogarna och caféerna, Tennstopet är ett favorithak. Sen gillar jag att promenera här, speciellt runt Vasaparken, säger han och fortsätter:

– Flytten blev också lite tillbaka till rötterna. Min första andrahandslägenhet jag bodde i när jag kom in på scenskolan låg i Vasastan.

Peter Dalle har genom hela karriären växlat mellan att vara skådespelare och regissör, både inom film och teater.

Han blev nyss klar med ett eget filmmanus och spelar in en tv-serie till SVT. I höst sätter han och vännen Tommy Körberg upp en show på Intiman.

Men Peter Dalle är även aktuell i en amerikansk produktion, regisserad av Tomas Alfredsson. Filmen baseras på Jo Nesbøs bok ”Snömannen”.

– Det är en otäck historia där jag spelar en mindre roll Det är ett jätteroligt jobb, vi har spelat in i Rjukan i Norge och nu har jag en scen kvar i London.

Även om inspelningen har varit en rolig upplevelse så är amerikanska storproduktioner och Hollywood inget som Peter Dalle går och drömmer om.

– Jag har haft många naiva drömmar om mitt yrke men aldrig om att åka till Hollywood.

ANNONS

De tydliga hierarkierna och stora, sega produktioner är några av anledningarna till Peters skepsis mot att arbeta i USA.

– I Sverige är vi kanske 20 personer i teamet och på den här inspelningen var vi 200. Så allting tar längre tid och det är många som vill bestämma.

Han lockas i stället av att arbeta med personer som han gillar och tycker är duktiga. Peter Dalle är nöjd så länge han har kul på jobbet – vilket han fortfarande har.

– Skådis är ju också ett yrke där man bara blir bättre och bättre.

Men han skulle inte rekommendera någon att bli skådespelare – så länge det inte är det enda man kan tänka sig.

– Det är ett orättvist och osäkert yrke. Du kan vara jättebra och ändå inte få några jobb. Eller bara få jobb för att du är snygg och sen rinner det ut.

Varför han själv blev skådespelare har han svårt att svara på, men offentligheten har aldrig lockat. Där märker han en tydlig skillnad mellan dagens unga skådespelare och sina generationskollegor.

– När jag började med teater på högstadiet frågade folk om jag var bög för det var så ovanligt. Nu ska alla bli skådespelare eller programledare, och offentligheten i sig verkar vara den största drivkraften.

Fakta

Baggebelönad

Namn: Peter Dalle.

Ålder: 59 år.

Bor: I lägenhet på Dalagatan.

Gör: Skådespelare, manusförfattare, regissör.

Bakgrund: Slog igenom som den obehaglige Pierre Waldén i tv-serien Goda grannar 1987. Gjorde tillsammans med bland andra Johan Ulveson, Lena Endre, Claes Månsson och Ulla Skoog komediserien Lorry för tv mellan 1989 och 1995. Har regisserat filmer som ”Yrrol”, ”Ogifta par – en film som skiljer sig” och ”Skenbart: En film om tåg”.

Två guldbaggar: 1994 fick Peter Dalle en Guldbagge för bästa manus för filmen ”Yrrol”. 2011 fick han birollspriset för sin insats som krögaren Gösta i Hannes Holms ”Himlen är oskyldigt blå”.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.