ANNONS

Dambadet i Skärholmens simhall DO-anmält

Fatima Moumeni gillar den separata badtiden men tycker att det är för trångt.  ”Man skulle kunna dela upp tiderna så att kvinnor i sällskap med barn har en tid och kvinnor utan barn har en annan”, säger hon.
Fatima Moumeni gillar den separata badtiden men tycker att det är för trångt. ”Man skulle kunna dela upp tiderna så att kvinnor i sällskap med barn har en tid och kvinnor utan barn har en annan”, säger hon.
Separata kvinnobad är en vinst för kvinnors hälsa.

Men nu utreder DO om de innebär könsdiskriminering.
ANNONS

Det är en kylig lördagsförmiddag i Skärholmen. Ut ur Skärholmens simhall kommer flickor och kvinnor som ägnat morgonen åt bad och simning. Klockan 8.30–10.00 på lördagar är simhallen reserverad för dem. Jättebra, tycker Skärholmsbon Fatima Moumeni.

– Simning är min favorithobby. Jag går hit så ofta jag bara kan och jag använder helst tiderna som är vikta för kvinnor. Det skulle kunna vara fler tider tycker jag. Nu är det väldigt mycket folk och det är ganska stressigt, säger hon, med badväskan under armen.

Fatima Moumeni är inte ensam om att föredra separat kvinnobad. Simhallschefen Lena Hiram berättar att det är så populärt att man lätt skulle kunna utöka tiden och ändå fylla simhallen.

– Kvinnorna som kommer har alla möjliga bakgrunder. Många tar upp sin religiösa bakgrund som skäl för att de inte vill bada ihop med män. Andra säger att de inte känner sig bekväma att bada med män, de känner sig tryggare när det bara är kvinnor i simhallen, säger Lena Hiram.

Men att utöka de separata tiderna är inte aktuellt. I stället har en het debatt om dem blossat upp.

Motståndarna menar att kvinnobad är könsdiskriminerande mot män, som förbjuds att bada vissa tider. De hävdar också att det innebär en kapitulation inför religiösa och patriarkala normer, som inte hör hemma i ett jämlikt samhälle. Kulturminister Alice Bah Kuhnke hör till motståndarna.

– Att hävda att samhällets olika delar, till exempel badhus, bussar och tåg, ska anpassa sig för att man har rätten att tro på vad man vill, det är att gå alldeles för långt, sa hon i SVT:s Agenda i början av maj.

På Stockholmsnivå har hon fått medhåll av bland andra oppositionsborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) som menar att det är uttryck för en ”otidsenlig syn” på förhållandet mellan män och kvinnor.

Nu har DO, Diskrimineringsombudsmannen, startat en utredning för att klargöra om separata badtider för kvinnor stämmer överens med diskrimineringslagen. Dels på grund av flera DO-anmälningar mot Hylliebadet i Malmö, dels på grund av den svallande debatten i medierna.

ANNONS

– Vi följer debatten och nyhetsflödet och upplever att det finns ett behov av att klargöra detta. Grundregeln i lagen är att könsdiskriminering är förbjuden, men om det finns ett berättigat syfte kan man göra undantag på ett lämpligt sätt. Det är utifrån de aspekterna vi undersöker frågan. Vi ska nu ta del av vad Malmö och Stockholms kommuner har för motiv och hur de praktiskt går till väga. Mer vill jag inte säga än, säger Per Holfve, handläggare vid DO.

I Stockholm finns kvinnosim i Skärholmen sedan 1996 och i Tensta sedan 1997, ”för kvinnor och flickor som av kulturella eller religiösa skäl inte vill eller kan besöka anläggningen samtidigt som män” (citat ur protokoll från idrottsnämnden). Uppföljningar har visat att det betyder mycket för kvinnors hälsa.

– Ur folkhälsosynpunkt är det mycket bra med separata badtider. Kvinnor som annars är fysiskt inaktiva får motion, ökad vattenvana och större simkunnighet. Det är just det som är vårt uppdrag – att få människor i rörelse och öka säkerheten vid vatten. Det gäller både kvinnorna och deras barn, som kanske inte heller skulle få komma till simhallen annars, säger Robert Sköld, chef vid idrottsförvaltningen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.