Damer lurar äldre med ”bulltricket”

Äldre damer vill bjuda på bullar och ställa frågor om vården. Men allt är bara en dimridå – ligan är ute efter att stjäla.

Nyligen jagade hemtjänsten i väg två kvinnor som lurat sig in hos en gammal man i Fruängen.

I snitt begås ett åldringsbrott om dagen i söderort. När det gäller brott i de äldres hem är det enligt polisen vanligtvis professionella ligor som slår till. Nya tillvägagångssätt poppar upp hela tiden.

– Man försöker störa de gamlas­ uppmärksamhet på olika sätt – med tyger, mattor, blommor eller­ julkort. På sistone har det dykt upp några fall där man haft med sig bullar att bjuda på, säger Lars-Owe Burlin, Söderortspolisens specialist på åldringsbrott.

Ett av de fall, där en bullpåse har tagits i beslag för analys, utspelade sig för några veckor sedan i en lägenhet i Fruängen.

En man i 90-årsåldern fick påhälsning av två damer i 60- till 70-årsåldern. En av kvinnorna ska ha väntat i porten, medan den andra ringde på hos mannen. Enligt mannens dotter utgav sig kvinnan för att vara en kontrollant som ville ställa frågor om hemtjänsten.

– De här ligorna spelar teater och är väldigt professionella, säger Lars-Owe Burlin.

Den äldre mannen släppte in kvinnan – men lyckligtvis blev besöket kort. Strax därefter dök nämligen en kvinnlig anställd från den riktiga hemtjänsten upp och undrade vad som stod på. Flera lådor var då utdragna och genomsökta.

– Hon körde ut kvinnan och ringde polisen. Den här med­arbetaren är jädrigt redig och det är jag väldigt tacksam för. Tänk om det kommit någon oengagerad som inte velat störa, säger mannens dotter.

När polisen kom ut var kvinnorna försvunna, och det är oklart om något hann stjälas. Polisen har fått bra signalement på båda kvinnorna, men problemet är att ligamedlemmar ofta byter kläder och har peruk. Polisen har den senaste tiden fått in ytterligare två anmälningar om kvinnor med bullar.

– Ena dagen kan de vara blonda­ med långt hår och nästa dag ha rött hår i knut, säger Lars-Owe Burlin.

Han uppmanar äldre att ringa till hemtjänsten eller någon anhörig, innan de släpper in någon okänd. En kedja eller ett dörrstopp är också bra att skaffa.

I förra veckan hade PRO i Kransen-Åsen bjudit in närpolisen för ett möte på temat. Lennart Ahlgren, vice ordförande, berättar att han i våras stötte ihop med en främmande man som ville ge honom påskliljor och följa med in.

– Men varningsklockorna ringde och jag visade inte var jag bodde. Som jag säger till våra medlemmar: släpp inte in en enda jävel utan legitimation!

Lars-Owe Burlin, Söderortspolisens expert på åldringsbrott, berättar att ligorna uppfinner nya tillvägagångssätt hela tiden. ”De spanar i förväg och letar efter nya offer på nätet”, säger han.

Släpp inte in en enda jävel utan ­legitimation!Lennart Ahlgren vice ord­förande i lokala PRO

Fakta

Unga kvinnor ville växla en femma

6/11, Liljeholmstorget: En 91-årig kvinna blir av med 1 700 kronor när unga kvinnor vill växla en femkrona och förvirrar damen med ett block.

7/11, Hanna Ryds gata: Handikappad äldre får påhälsning av kvinna som vill lämna en nyckel till grannen. Samtidigt smyger en annan misstänkt in i bostaden.

10/11,Liljeholmstorget: 86-årig man tacklas omkull och rånas vid bankomaten. Misstänkt grips. Källa: Polisen