Damlagets andra hem helt utbränt

Kallhälls damlag i hockey har inte direkt prenumererat på segrar. Men det är ett lag som stått för något annat och kanske viktigare: sammanhållningen.

Den ställs nu på prov mer än någonsin efter en brand som förstörde lagets utrustning.

Det utskjutandet taket utanför Kallhälls IF:s omklädningsrum är svart av sot och trots att det är nästan två veckor sedan branden luktar det fortfarande starkt av kol. Men det är först när Lisa Fredlund, Kallhälls IF:s lagledare, öppnar dörren till lagets omklädningsrum som den totala förödelsen blir uppenbar.

– När vi satt ner och skulle gå igenom vad vi har blivit av med… ah, jag får nästan rysningar, det blev så himla påtagligt hur mycket vi har förlorat. För många har det här varit som ett andra hem, säger hon.

Det var tidigt på morgonen den 19 juli som räddningstjänsten i Järfälla larmades till Bolindervallen. Ur ett omklädningsrum till­hörande Kallhälls IF:s damlag steg tjock rök och genom fönstren letade sig eldslågor mot byggnadens tak.

Polisen misstänker att branden kan ha varit anlagd och utesluter inte att den kan vara kopplad till ett inbrott i herrarnas intilliggande omklädningsrum samma natt.

– Det är inte osannolikt att de hänger ihop. Nu inväntar man en teknisk undersökning, det polisen har hittat på platsen är skickat till teknisk analys. Men även om man hittar ett fingeravtryck eller liknande kan det bli en svår utredning, vi måste ju ha någon att matcha spåret med, säger Lars Byström, polisens presstalesman i Stockholm.

Ett omfattande saneringsarbete pågår just nu i byggnaden, där även ett vaktmästeri, ett domar­omklädningsrum och extra omklädningsrum har drabbats av branden.

– I damernas omklädningsrum har det ju bränt ur ordentligt, medan de andra lokalerna är rökskadade. Vårt mål är att vi ska få upp någonting lite snabbt. Men än så länge vågar jag inte säga något. Vi vet inte än om det går att fixa till byggnaden eller om det är för mycket skador, säger Ronny Gustavsson, driftchef på idrott och fritid i Järfälla kommun.

Klubbor, skridskor och annan utrustning till ett preliminärt värde av en halv miljon kronor har gått upp i rök och än så länge har klubben ingenstans att byta om.

– Först kändes det hopplöst och jag var rädd att det kanske inte skulle bli någon seriestart. Men efter att jag hade snackat med alla i laget var känslan motsatsen. Vi kommer att ta oss starkare ur det här, säger Lisa Fredlund.

Lagledaren Lisa Fredlund tittar in på det som en gång var hennes lags omklädningsrum. Av svettiga träningskläder, hockeyklubbor och lagets pimpade bänkar finns inget kvar.

Det blev så himla påtagligt hur mycket vi har förlorat.Lagledaren Lisa Fredlund

Fakta

Flera har erbjudit hjälp

I branden har klubben blivit av med klubbor, skridskor och annan hockeyutrustning. Flera av spelarna förvarade också privata träningskläder i lokalen.

Responsen har dock inte låtit vänta på sig och flera andra klubbar och föreningar har erbjudit allt från skridskor till träningströjor.

För den som vill går det även att skänka pengar till Kallhälls IF. Kontonummer finns på klubbens hemsida.