Dammens änder indränkta i olja

Nästan 3 000 liter spillolja läckte förra veckan ut i dagvattnet i Kallhäll. Ett 20-tal änder skadades när oljan rann ut i en damm i Kallhällsparken.

Nu försöker räddningstjänsten stoppa oljan från att nå Mälaren.

Johanna Persson i Kallhäll, upptäckte oljeutsläppet i onsdags förmiddag och slog larm.

– Jag promenerar alltid genom parken när jag går till jobbet. Jag kände en konstig lukt och såg en sörja i vattendraget, berättar hon.

Då var klockan ungefär kvart i nio på onsdagsförmiddagen.

– Jag såg flera fåglar indränkta i olja. Man såg att de inte mådde bra. En del änder var indränkta i olja. Vattnet till dammen var regnbågsfärgat.

Torsten Kjell, operativ chef på räddningsenheten i Stockholms län, säger att brandkåren ryckte ut vid 08.30-tiden i onsdags.

– Vi är där ute och lägger ut länsar (flytande avgränsningar för att spärra in utsläpp: reds anmärkning). Kommunen är där och tar reda på var utsläppet kommer från. Det vet vi inte än, sa han strax efter upptäckten.

Veolia vatten, som sköter driften av dagvattenledningen, sög upp 14 kubikmeter oljeblandat vatten ur vattendraget, som kallas Kallhällsdiket. När det filtrerats visade det sig innehålla närmare 3 000 liter spillolja, uppger kommunen.

Vare sig Veolia eller kommunens personal hade i fredags lyckats lokalisera utsläppskällan.

– Vi vet inte var oljan kommer från. Men det här kostar en massa pengar att sanera så vi vill gärna hitta den skyldige, säger Anneli Åstebro miljöskyddsinspektör på Järfälla kommun.

Personal från Veolia vatten har sökt av ett område uppström på flera hundra meter utan att hitta ursprungskällan. Kommunen har också sökt källan i industriområdet som ligger i närheten.

– Vi har knackat på hos fem företag där, men de verkar vara oskyldiga. Vi har några kvar att besöka, säger Anneli Åstebro.

Vattendragen går genom östra Mälarens vattenskyddsområde. Men troligen har dricksvattnet inte förorenats, enligt Åstebro.

– Jag har varit i kontakt med Norrvatten, jag bedömer att det inte är någon fara för dricksvattnet.

I Kallhällparkens vattendamm brukar många änder samlas. I fredags hade kommunens personal och frivilliga lyckats fånga in 18 oljeskadade änder.

– Vi är ute för att rädda fler fåglar, det finns fler skadade fåglar, säger Anneli Åstebro.

De oljeskadade änder som fångats har skickats till Viltjouren på Ekerö. Det är oklart om de kommer att överleva.

– De försöker putsa bort oljan från fjäderdräkten och får då i sig oljan och dör av kemisk lunginflammation, säger Anneli Åstebro.

Kommunen kommer att göra en polisanmälan om miljöbrott. Anneli Åstebro säger att man är angelägen om att hitta utsläpps­källan och efterlyser tips från allmänheten. Kommunens kundtjänst tar emot sådana samtal.

– Både vi och polisen tar emot tips, även anonyma, säger hon.

I fredags besökte kommunen flera företag som oljan skulle kunna komma från, men vid pressläggning hade arbetet inte lett att utsläppet kunnat lokaliseras.

Oljeutsläppet är det största i Järfälla på många år.

– Jag har jobbat i kommunen tio år, det har inte varit ett sådant här utsläpp tidigare, säger Åstebro.

Vattendraget kommer att bli återställt.

– Det kommer det att bli. Så fort solen kommer så bryts olja ner, säger Åstebro.

Oljelänsarna kommer att få ligga kvar till i sommaren, för att skydda Mälarens vatten.

– Jag tycker att det är en jättefin damm, jag brukar gå dit med barnen och titta på ankorna. Jag tycker det är en mysig park, jag hoppas att det löser sig, säger ­Johanna Persson.

Per Nordenfalk, kommunen, och Anders Stenfeldt, frivillig, fångar en oljeskadad and.