Dämpad stämning efter morden

Förra helgens skjutningar har skapat en stämning av uppgivenhet och sorg i Östberga.

Anhöriga och vänner har med jämna mellanrum samlats på det lilla torget.

Flera känner sig svikna av myndigheterna.

Örby lördagen den 14 september klockan 00.30. En ung man från Östberga, 22 år gammal, skjuts ned med flera skott och avlider av sina skador.

Klockan 22.30 på söndagen. En 25-årig man från södra Stockholm skjuts ihjäl med flera skott utanför en videobutik på Stamvägen i Östberga.

På Östbergatorget samlas vänner och anhöriga till den mördade 22-åringen ännu flera dagar efter skjutningen. Stämningen är dämpad, uppgiven. Vid fasaden till det hus där 22-åringen växte upp tornar blombuketter bakom ett hjärta av värmeljus.

– Han var omtyckt här, säger grannen Ann Skånér.

Hon har försökt övertala förvaltningen att ordna med en lokal för invånarna att samlas i efter tragedierna – men utan framgång. I stället fylls torget av uppgivna Östbergabor.

– Ingen tar Östberga på allvar. Hade det här hänt i en finare stadsdel hade det varit ett helt annat gensvar. Då hade någonting hänt, säger Ann Skånér.

Hon menar att många Östbergabor känner sig bortglömda, att de saknar framtidstro. Att myndigheterna nu måste agera och ge sitt stöd till de unga efter helgens händelser.

Östbergabon Ann-Sofie Postol instämmer. Hon säger att samhörigheten är stark, men att det inte finns något utlopp för den. Östberga kretsar kring en liten matbutik och en pizzeria. I övrigt finns inte mycket för de unga vuxna som bor här.

– Vi är lämnade åt vårt öde. Förr blommade Östberga, nu har det blivit en asfaltsdjungel, säger Ann-Sofie Postol.

I våras flammade flera områden i Stockholm upp då ungdomar i socialt utsatta områden satte eld på bilar och vandaliserade. Även Östberga drabbades av bilbränder.

– Det ska väl till stora problem, som i Husby för att någon ska reagera på situationen här. Men vi vill inte att det ska gå så långt, säger Ann Skånér.

I torsdags greps en 24-årig man, skäligen misstänkt för mordet i Örby. Ytterligare en person greps misstänkt för skyddande av brottsling.

Enligt polisen finns det någon form av koppling mellan morden i Örby och i Östberga.

– Det finns beröringspunkter mellan de två morden. Men vilka har vi av utredningstekniska skäl valt att inte gå ut med, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Uppgivenhet och sorg präglar stämningen på torget i Östberga efter dödsskjutningarna.